Μενού Ροή
Cenergy Holdings: Το μεγαλύτερο «διεθνές» ανεκτέλεστο όλης της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Το καλύτερο 9μηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Cenergy Holdings, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια χρονική περίοδο, ενώ σε ιστορικά υψηλά ανήλθε το ανεκτέλεστο που έφτασε το 1,75 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο ελληνικού ομίλου στο εξωτερικό, ασχέτως κλάδων.

Υπάρχουν ελληνικοί όμιλοι με μεγαλύτερο ανεκτέλεστο (όχι πολλοί βεβαίως), όμως κανένας δεν έχει αντίστοιχου βεληνεκούς projects σε διεθνές επίπεδο που να φτάνουν αυτά τα ποσά. Πρόκειται για έργα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όμως η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος εξακολουθεί να είναι ο τομέας καλωδίων καθώς η ζήτηση για καλώδια υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ η Cenergy Holdings έχει «χτίσει» μια εξειδίκευση που δεν έχουν πολλοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο.

Λίγοι όμιλοι σε όλο τον κόσμο έχουν τις υποδομές που έχει ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμη και στα πλέον απαιτητικά και εξειδικευμένα ενεργειακά έργα, είτε αυτά αφορούν σωλήνες υψηλών προδιαγραφών, είτε καλώδια πολύ προχωρημένης τεχνολογίας.

Η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα projects, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλο τον πλανήτη, έχει φέρει και τις δύο θυγατρικές του ομίλου στην αιχμή της διεθνούς κοινότητας.

Εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Παράλληλα, ένα τεράστιο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ετοιμάσει η Ευρώπη, θα κατευθυνθεί προς τις νέες, βιώσιμες μορφές ενέργειας, άρα προς τα μεγάλα «πράσινα» έργα που θα έχουν μηδενικό – ή σημαντικά μειωμένο - περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και υψηλά ενεργειακά standards, τα οποία ευνοούν ομίλους όπως η Cenergy Holdings, με τα εργοστάσιά του να δουλεύουν σε φουλ capacity.

Πλέον, η Cenergy διαθέτει από τις μεγαλύτερες και πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες δυνατότητες παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως. Η δυναμικότητα των μονάδων του ομίλου προσεγγίζει τις 150.000 τόνους ετησίως, ενώ προσφέρει λύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Η Cenergy Holdings διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία).

 

Αποτελέσματα, έργα και προοπτικές

Οι ενοποιημένες πωλήσεις για το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 1,046 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ το γ' τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς όλα τα εργοστάσια του oμίλου ήταν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.

Τα κέρδη μετά από φόρους το 9μηνο ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ έναντι 30,6 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρίμηνο παρέμειναν σε ικανοποιητικά διψήφια επίπεδα, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και σε άλλους βασικούς παραγωγικούς πόρους.

Ο τομέας καλωδίων συνέχισε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως την παραγωγή των inter-array καλωδίων για το έργο των αιολικών πάρκων Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο και των αιολικών πάρκων VesterhavNord/ Syd στη Δανία, ενώ προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε, ιδίως στις κύριες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς παραγγελίες με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους που είχαν εξασφαλιστεί προγενέστερα, μπήκαν στο στάδιο της παραγωγής. Παράδειγμα η προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων για αγωγό αφαλατωμένου νερού στη Χιλή που ανατέθηκε στον όμιλο από την Collahuasi για το ορυχείο χαλκού της.

 

Τα κυριότερα έργα

Ορισμένα από τα έργα που εξασφάλισαν οι δύο κύριες θυγατρικές του ομίλου Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου το τελευταίο διάστημα είναι:

*  o αγωγός FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem

*   από την 50Hertz (τον διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας), μια σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» για σύστημα export καλωδίων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Ostwind 3

*   ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies.

 

Οι προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων, παρά το ασαφές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φαίνεται να ισχυροποιεί την επίδοση του στα καλωδιακά προϊόντα, καθώς η ζήτησή τους παραμένει ισχυρή. Από την άλλη, οι εξασφαλισμένες παραγγελίες για μεγάλα έργα σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη και η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να τροφοδοτήσουν έτι περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικά Καλώδια απέκτησε βιομηχανική έκταση κοντά στο εργοστάσιο της Θήβας, που χρησιμοποιείτο προηγουμένως από εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης (Πετζετάκις), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.

Όπως τονίζει η Cenergy Holdings, τους επόμενους μήνες αναμένονται νέες αναθέσεις έργων, οπότε η εταιρεία θα εστιάσει στον έλεγχο του κόστους και στην επιλεκτική πραγματοποίηση επενδύσεων, αναζητώντας δυνατότητες επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας