Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΛΠΕ: Ο σχεδιασμός σε Ανανεώσιμες -ΔΕΠΑ - Υδρογόνο - Νέα μονάδα αερίου

“Στόχος είναι να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2030 για να προστατέψουμε αυτό που έχουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα μας ως ενεργειακή εταιρία” Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης την περασμένη Τετάρτη, κατά την τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

“Έπρεπε να γίνουμε πιο γρήγοροι πιο αποτελεσματικοί” τόνισε ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στις επενδύσεις σε ΑΠΕ σημειώνοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει γίνει αποδεκτό το πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου, με τίτλο Vision 2025, όπου είναι ενταγμένες σημαντικές πράσινες δράσεις.

“Είμαστε οι πιο γρήγοροι τον τομέα ων ανανεώσιμων πηγών” τόνισε ο CEO του Ομίλου σημειώνοντας ότι ο στόχος πλέον είναι για χαρτοφυλάκιο έργων 1 GW έως το 2026 και 2 GW έως το 2030 μετά την αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε προώθηση έργων 600 MW για το 2025.

Στα Σέρβια

Πέρα, μάλιστα, από το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, ο Όμιλος είναι σε διαδικασία αδειοδοτήσεων για ένα πάρκο στα Σέρβια, ισχύος 144 MW, όπου άμεσα αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για ένα άλλο πάρκο στη Φλώρινα (320 MW) και ένα τρίτο στα Τρίκαλα (208 MW), τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο Όμιλος αναζητά περιπτώσεις για έργα ΑΠΕ σε χώρες όπου έχει παρουσία ήδη όπως η Κύπρος και τα Βαλκάνια ενώ αναζητά και εταίρο για την ανάπτυξη δράσης σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Επίσης, ο Όμιλος ΕΛΠΕ τρέχει δυο έργα για αποθήκευση ενέργειας, ενα 125 MW δίπλα στο έργο των 204,3 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη και άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα, που αθροιστικά έχουν ισχύ 125 MW.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

“Είμαστε σε έναν μπουφέ με πολλαπλές επιλογές γεύσεων και δοκιμάζουμε σχεδόν από όλες. Κάτι που βέβαια είναι δύσκολο. Έτσι, κάνουμε στον Όμιλο των ΕΛΠΕ το τελευταίο διάστημα.” Αυτό ανέφερε, επίσης, με μεταφορικό τρόπο στο περιθώριο των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ  ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης  αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν ξεκινήσει με αιχμή τον εταιρικό μετασχηματισμό “Vision 2025” απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

“Από πέρυσι, όταν παρουσιάσαμε ως διοίκηση πριν ένα χρόνο στους μετόχους το όλο πλάνο μετασχηματισμού έχουν γίνει πολλά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO του Ομίλου υπογραμμίζοντας της βασική αρχή της διοίκησης.

“Αυτό που ανακοινώνουμε το πράττουμε με σχέδιο και προγραμματισμό” τόνισε αναφερόμενος στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων και πλάνων που κατά καιρούς ανακοινώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό ξετυλίγεται το “κουβάρι” των εξελίξεων για τον Όμιλο που αφορά τόσο τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, όπου όπως φαίνεται υπάρχει καθυστέρηση, τις εξορύξεις αλλά και τα “πράσινα” έργα.

Για τη ΔΕΠΑ, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Σιάμισιη υπάρχει αναμονή καθώς η όλη ιδιωτικοποίηση αργεί αλλά θα είναι ένα από τα “πιάτα στο μενού” του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφερθεί εάν δεν πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Όμιλος  ΕΛ.ΠΕ., που κατέχει ποσοστό 35%, ενδέχεται να απεμπλακεί από την εταιρεία.

Το υδρογόνο

Στο μεταξύ στο πλάνο ενίσχυσης δράσεων σε εναλλακτικά μέτωπα, πέρα από αυτά των υδρογονανθράκων, ο Όμιλος ΕΛΠΕ προωθεί και την έρευνα και ανάπτυξη υποδομών για υδρογόνο.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο CEO του Ομίλου τα διυλιστήρια είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες υδρογόνου και γι' αυτό αποτελεί για τους ίδιους κεντρικό πρόταγμα.

Γι' αυτό προωθείται η σχετική έρευνα ώστε να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Στο φόντο αυτό ερευνάται είτε η αποθήκευσή του με μορφή αμμωνίας, είτε ως υλικό που μπορεί να καταστεί “δεξαμενή” αποθήκευσης ενέργειας. Πάντως, όπως τονίστηκε ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς για την έρευνα του εν λόγω καυσίμου.

Μονάδα αερίου

Στο μέτωπο των νέων δράσεων πέρα από αυτό των υδρογονανθράκων ο Όμιλος στο πλαίσιο της δράσης της Elpedison συμμετέχει στο σχέδιο για ανάπτυξη νέου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη για παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο.

Με βάση πληροφορίες οι μέτοχοι της Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια και Edison) μέχρι και τον Ιούνιο, εκτιμάται, ότι θα λάβουν και την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ύψους 450 – 500 εκ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας