Μενού Ροή
Φήμες για placement στη Cenergy Holdings

Πολύ έντονες φήμες επικράτησαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης περί πώλησης πακέτου μετοχών (placement) της Cenergy Holdings, με απόφαση της μητρικής Viohalco, που ελέγχει σχεδόν το 80% της πρώτης. Οι φήμες – που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται από τον όμιλο Viohalco – έκαναν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών από το Λονδίνο για αγορά πακέτου στη Cenergy Holdings, κάτι που έφερε ισχυρή άνοδο στη μετοχή με μεγάλους όγκους και τζίρους.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Cenergy Holdings έκλεισε με άνοδο 3,81% στα 3,95 ευρώ, επίπεδο που πλέον απέχει πλέον μόλις 11 cents από τα ιστορικά υψηλά των 4,06 ευρώ που βρέθηκε η μετοχή ακριβώς πριν ένα χρόνο, ήτοι στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα έκανε ασυνήθιστα μεγάλο όγκο με 452 χιλ. τεμάχια και τζίρο 1,76 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση

Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον στα 752 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει μακράν στην πρώτη θέση στον Mid Cap, με δεύτερο τον ΑΔΜΗΕ που αποτιμάται στα 455 εκατ. ευρώ, τρίτη την Epsilon Net με 378 εκατ. ευρώ και τέταρτη την Intrakat με 284 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Αν και εφόσον υπάρξει απόφαση για placement, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για όλο τον όμιλο (πέραν της μεγάλης ρευστότητας που θα φέρει) καθώς μια από τις «πληγές» του ομίλου Viohalco είναι ο υψηλός… εναγκαλισμός με τις θυγατρικές του. Διατηρεί υπερβολικά μεγάλη (για εισηγμένες εταιρείες) πλειοψηφία, αφήνοντας πολύ λίγες μετοχές στην ελεύθερη διασπορά, κάτι που λειτουργεί αρνητικά στην υποδοχή που έχει η εκάστοτε μετοχή από τους ξένους θεσμικούς.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θέλουν αυξημένο free float ώστε να μπορούν να μπουν και να βγουν από μια μετοχή, να μπορούν δηλαδή να ρευστοποιήσουν εύκολα και εύρυθμα, όποτε το κρίνουν απαραίτητο.

Πριν από 22 μήνες

Θυμίζουμε ότι πριν 22 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 ο όμιλος Viohalco προχώρησε σε placement στην έτερη θυγατρική, στο βραχίονα στο χώρο των μετάλλων, στην ElvalHalcor, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Ελβάλ και Χαλκόρ. Τότε δόθηκαν 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% των μετοχών της ElvalHalcor σε ξένους θεσμικούς, κάτι που αύξηση την ελεύθερη διασπορά της μετοχής και της άνοιξε το δρόμο να εισαχθεί στη μεγάλη κατηγορία και στον FTSE 25.

Παράλληλα, της επέτρεψε να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του ομίλου και να προσελκύσει κεφάλαια. Το placement της ElvalHalcor έγινε στα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του, το ποσοστό της Viohalco στην εταιρεία κατήλθε στο 84,78%, ενώ έφερε ακαθάριστα έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Πριν τη συναλλαγή ο όμιλος Viohalco ήλεγχε το 91,5% των μετοχών της θυγατρικής του.

Πάντως, παρά το placement και την αύξηση της διασποράς αλλά και τη μεταπήδηση της ElvalHalcor στον FTSE 25, η μετοχή συνεχίζει να απογοητεύει με τη συμπεριφορά της κινούμενη κάτω από τα 2 ευρώ, καθώς χθες έκλεισε στα 1,87 ευρώ. Ασφαλώς, το γεγονός ότι ο όμιλος Viohalco – παρά το placement - κρατάει περί το 85% των μετοχών, αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για να μπουν ισχυροί ξένοι θεσμικοί στην εταιρεία, ασχέτως με την αναμφισβήτητη ποιότητά της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας