Μενού Ροή
Η ιταλική Eni ανοίγει διπλό λογαριασμό σε ρούβλια και ευρώ για να πληρώσει την Gazprom

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια, για να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρόσθεσε ότι το κάνει σε προληπτική βάση.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η κίνηση έρχεται μετά το αίτημα της Gazprom για τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμής φυσικού αερίου.

"Η εταιρεία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς με την επιφύλαξη των συμβατικών της δικαιωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eni.

Η κρατικά ελεγχόμενη Eni είπε ότι η απόφασή της ελήφθη σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση και σε συμμόρφωση με το πλαίσιο των κυρώσεων.

Η Eni έχει μία προθεσμία η οποία λήγει γύρω στις 20 Μαΐου για να πληρώσει τη ρωσική κρατική Gazprom, αφού η Μόσχα στα τέλη Μαρτίου ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την προσφορά τους.

Χώρες και εταιρείες ζητούν εδώ και εβδομάδες σαφήνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Eni είπε, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή στην Gazprom ότι θεωρούσε ότι οι υποχρεώσεις της εκπληρώθηκαν κατά τη μεταφορά των ευρώ.

Σε επικαιροποιημένη καθοδήγηση την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της ότι οι εταιρείες μπορούν ακόμα να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο, εφόσον το κάνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις υπάρχουσες συμβάσεις τους και δηλώνουν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί όταν πληρωθεί το νόμισμα αυτό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα, πρόσθεσε η Κομισιόν στη δήλωσή της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας