Μενού Ροή
Η μεγάλη ημέρα της ΔΕΗ

 Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ η σημερινή, καθώς εισάγονται οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου. H κεφαλαιοποίηση της θα εκτοξευτεί πάνω από τα 3,9 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την Επιχείρηση στην 4η θέση των αποτιμήσεων στο σύνολο του Χ.Α. Πίσω μόνο από την Coca Cola HBC, τον OTE και τον ΟΠΑΠ. Έτσι, θα αφήσει στην 5η θέση τη Eurobank που αποτιμάται στα 3,51 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά, για μια επιχείρηση που προ δυόμισι ετών έφτασε να αποτιμάται μόλις 278 εκατ. ευρώ, πέφτοντας στην 33η θέση των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς! Αν μη τι άλλο λοιπόν, πρόκειται για την απόλυτη επιστροφή της ΔΕΗ. Βεβαίως, για όσους… ξεχνούν. Θυμίζουμε πως το ιστορικό υψηλό της ΔΕΗ στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στα 37,10 ευρώ (!!) ανά μετοχή. Επίπεδα που έπιασε το Δεκέμβριο του 2007. Αυτό σημαίνει ότι είχε τότε κεφαλαιοποίηση 8,60 δισ. ευρώ και χωρίς τις νέες μετοχές!

Άλλοι καιροί ασφαλώς, άλλες αποτιμήσεις, ενώ τότε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 5.200 μονάδες.

Οι νέες μετοχές

Σήμερα λοιπόν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 150.000.000 νέες μετοχές της ΔΕΗ. Αυτές προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ στα 9 ευρώ. Οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε αυξημένες πιέσεις στη μετοχή. Άλλωστε, έχει υπεραποδώσει τελευταία, καθώς κλείνει θετικά στις οκτώ από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις. Σε αυτή την περίοδο έχει διακινήσει τεράστιους όγκους και τζίρους, λόγω της εισόδου της στο δείκτη MSCI Global Standard Greece.

Μάλιστα, στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί 165 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν αλλάξει χέρια 17,4 εκατ. τεμάχια.

Θυμίζουμε ότι από αύριο η μετοχή της ΔΕΗ εισάγεται στο δείκτη MSCI Global Standard Greece. Αυτό σημαίνει ότι στο φινάλε της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται ισχυρό rebalancing από passive funds που έχουν δείκτες όπως ο MSCI ως απόλυτο επενδυτικό «ευαγγέλιο».

Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 1,66% στα 10,42 ευρώ, επίπεδο που συνεπάγεται λογιστικά κέρδη άνω του 15% σε όσους μπήκαν στην ΑΜΚ, διευκολύνοντας τους «γρήγορους» να αποχωρήσουν.

Από το χείλος της χρεοκοπίας στην ελίτ των δεικτών

Μετά την ανακοίνωση του οίκου Morgan Stanley Capital International, η ΔΕΗ θα εισαχθεί στο δείκτη αύριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στο δείκτη MSCI Global Standard Greece. Πλέον, ο MSCI Global Standard Greece περιλαμβάνει έξι ελληνικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ).

Συνάμα, φαίνεται πως οι τελικές εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσες είχε εκτιμήσει η Societe Generale.

Η Societe είχε εκτιμήσει ότι η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI θα έφερνε εισροές ύψους 47,7 εκατ. ευρώ. Όμως, σε αυτούς τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί υπόψη η «μεγέθυνση» της ΔΕΗ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έφθασε τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι αρχικού ελάχιστου ορίου 750 εκατ. ευρώ, άλλαξε και το μέγεθος της εταιρείας.

Με τα νέα δεδομένα, η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει στη μετοχή της ΔΕΗ πρόσθετα κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, θα διαχυθούν ευρύτερα στην αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας