Μενού Ροή
Μάχη εταιρειών για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ

Παράταση στην μάχη μεγάλων εταιρειών για το σημαντικό έργο κατασκευής της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ. Πρόκειται για το γνωστό έργο, ύψους 80 εκ. ευρώ που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΗΣ Καρδιάς.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και της αποσφράγισης τους που έληγε την 30η Σεπτεμβρίου. Πήρε αρχικά παράταση έως τις 17 Νοεμβρίου 2021 και νέα παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου..

Περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία με το κλειδί στο χέρι ΣΗΘΥΑ με μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) φυσικού αερίου, παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth.

Πόσο θα στοιχίσει

Το κόστος της επένδυσης που θα δώσει ξανά ζωή στη μονάδα που κατέβασε τους διακόπτες στις 6 Μαίου μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απολιγνιτοποίησης, προβλέπεται να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ (99,2 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ).

Το έργο περιλαμβάνει

  • Εγκατάσταση σταθμού μείωσης και ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου.
  • Εγκατάσταση του συστήματος ΣΗΘΥΑ παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth, έξοδο για σύνδεση στο δίκτυο 33kV.
  • Καθώς και σύμβαση συντήρησης των Μ.Ε.Κ. της μονάδας για 40.800 ώρες λειτουργίας ή 8 έτη με δυνατότητα προαίρεσης για χρονική επέκταση του συμβολαίου συντήρησης για άλλες 35.700 ώρες ή 7 έτη.

Ο διαγωνισμός αφορά:

  • κατασκευαστικές εργασίες για βιομηχανικές μονάδες,
  • εργασίες για αγωγούς μεγάλων αποστάσεων,
  • καλώδια επικοινωνιών και μεταφοράς ενέργειας,
  • εργασίες για κεντρικούς αγωγούς παροχής αερίου,
  • εργασίες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θερμοηλεκτρισμού,
  • ηλεκτρικών καλωδιώσεων και εξαρτημάτων ηλεκτρικής καλωδίωσης
  • και τέλος ηλεκτρικής εγκατάστασης εξοπλισμού άντλησης.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης και από τις τράπεζες ενώ η άδεια έχει διάρκεια 25 χρόνια (έως 30/7/2046).

Η τηλεθέρμανση της των λιγνιτικών περιοχών

Επί της ουσίας, το όλο project βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Πέρυσι τον Ιούλιο σε σύσκεψη που είχε γίνει για το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων στη Δ. Μακεδονία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, της αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη είχε συμφωνηθεί ως μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης η κατασκευή μιας μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ. Θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων.

Παράλληλα είχε τεθεί και το ζήτημα της συνένωσης των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου υπό μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Σε πρόσφατο ενημερωτικό υπόμνημα για τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ που υπέβαλε στη Βουλή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γ. Στάσσης, αναφερόταν ότι προβλέπεται η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ εντός του οικοπέδου του ΑΗΣ Καρδιάς. Κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης και ότι η τεχνολογική επιλογή βασίζεται στην αξιοποίηση μηχανών με φυσικό αέριο οι οποίες θα μπορούν να καταναλώνουν μελλοντικά και υδρογόνο.

Επιπλέον αναφερόταν ότι διερευνάται η μετατροπή ή χρήση των υποδομών και εξετάζεται η τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας