Μενού Ροή
Οι Πορτογάλοι που θέλουν να παράξουν πράσινο υδρογόνο στην Ελλάδα από Φ/Β και ο συνδυασμός με τα πλωτά αιολικά

Του Γιώργου Νέλλα

Μία από τις δυναμικότερες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής πράσινου υδρογόνου με  αξιοποίηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σε ανταγωνιστικό κόστος και με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, η  Fusion Fuel, με κέρδη άνω των 23 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, θέτει πλέον στο επενδυτικό ραντάρ της την Ελλάδα και ειδικότερα τη Δυτική Μακεδονία, την περιφέρεια που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που παρήγαγε το 2021 στην Ιβηρική πράσινο υδρογόνο αξιοποιώντας τη μακρά εμπειρία της στα φωτοβολταϊκά.

Οι τεχνικοί της εταιρείας, για να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εμπορική αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου, το υψηλό κόστος παραγωγής, ανέπτυξαν έναν καινοτόμο σύστημα με ηλεκτρολύτες, το HEVO-Solar.

Κάθε τέτοιο σύστημα μπορεί να παράγει έναν τόνο πράσινου υδρογόνου σε ετήσια βάση, με τροφοδότηση από το φωτοβολταϊκό σύστημα στο οποίο είναι συνδεδεμένο και το οποίο μετατρέπει το 40% της ηλικιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό και το υπόλοιπο σε θερμική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιείται στην ηλεκτροχημική αντίδραση (για την παραγωγή υδρογόνου) και η θερμική ενέργεια στο ζέσταμα του νερού προκειμένου να μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για τη διαίρεση του μορίου του νερού. Τις βραδινές ώρες το HEVO-Solar αξιοποιεί ενέργεια (από ΑΠΕ) καθώς είναι συνδεδεμένο και στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο της Fusion Fuel για τη Δυτική Μακεδονία τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Λισαβόνα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης με τον CEO της εταιρείας, κ. Joâo Teixeira. «Η πιο σύγχρονη τεχνολογία (2ης γενιάς) παραγωγής πράσινου Η2 στον κόσμο, στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας μας», επισήμανε ο κ. Γ. Κασαπίδης χαρακτηρίζοντας «γόνιμες και εποικοδομητικές» τις συζητήσεις και «ειλικρινές» το ενδιαφέρον της εταιρείας για την επένδυση στην Ελλάδα.

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις ελληνικές θάλασσες

Στο μεταξύ, την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις ελληνικές θάλασσες με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας (θαλάσσια αιολικά πάρκα) και του νερού, πρότεινε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, κατά την ομιλία του ως εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) επί του ψηφισθέντος πλέον  Νόμου του υπουργείου Ενέργειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

«Ο συνδυασμός των αιολικών (πάρκων) θαλάσσης με την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου, μπορεί να φέρει ενωρίτερα από την οκταετία απτά αποτελέσματα για την Ελλάδα και να δημιουργήσει νέο πλούτο και πολλές νέες θέσεις εργασίας καθώς επίσης και να ενσωματώσει τεχνολογία αιχμής σε περιοχές όπου σήμερα, κυριολεκτικά δεν αναπτύσσεται καμία μα καμία δραστηριότητα, περιοχές όπου έχουμε ισχυρά αιολικά πεδία μέσα στη θάλασσα και δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο», επεσήμανε.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει αγορά και ζήτηση διεθνώς», σημείωσε και πρότεινε η τεχνολογία για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου να ενσωματωθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό. «Το υδρογόνο ως ένα νέο αγαθό μπαίνει στη ζωή μας ολοένα και πιο γρήγορα πλέον και μάλιστα, στις προηγμένες χώρες, όπως είναι η Αμερική ή η Ιαπωνία ή η Γερμανία έχουν βρεθεί και τεχνολογίες δεύτερης και τρίτης γενεάς για αυτήν την τεχνολογία. Είναι χρήσιμο, λοιπόν να ενσωματωθεί αυτή η τεχνολογία στον χωροταξικό σχεδιασμό για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, η οποία βρίθει ισχυρών ανανεώσιμων πεδίων ενέργειας και έχει τεράστια αποθέματα νερού συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας