Μενού Ροή
Optima: Με έκπτωση στην αξία της διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ

Σύσταση αγοράς και μάλιστα πάνω από τον στόχο των 13,60 ευρώ που είχε βάλει τον περασμένο Φεβρουάριο, απευθύνει για την μετοχή της ΔΕΗ η Optima Bank.

Με αφορμή την σημερινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και την αυριανή έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας, η Optima επισημαίνει σε αναλυσή της, ότι η αξία της εταιρείας έχει η ενισχυθεί.

Όπως επισημαίνει οι νέοι και υφιστάμενοι μέτοχοι θα ωφεληθούν από τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένης της μεγάλης έκπτωσης στην αξία που έχει αυτή τη στιγμή η μετοχή και της αυξητικής αξίας που θα προσθέσει με την επένδυση των εσόδων.

Η εκτίμηση της βασίζεται:

  • Στην συμφωνία πώλησης στην Macquarie του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,116 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους 804 εκατ. ευρώ κατ' αναλογία).
  • Προσθέτει ότι όσον αφορά τους άλλους βασικούς κλάδους (παραγωγή και λιανική), παρόλο που η πρόσφατη άνοδος στις τιμές χονδρικής μπορεί να έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τα περιθώρια λιανικής εντούτοις η ρήτρα που ενσωματώνεται στα τιμολόγια ΧΤ, εάν εφαρμοστεί πλήρως, καλύπτει αυτά τα κόστη.
  • Επίσης η επιχείρηση αναμένεται να επωφεληθεί από την ισχυρή κερδοφορία των υδροηλεκτρικών σταθμών, υποδηλώνοντας ότι η συνολική αποτίμηση της εταιρείας έχει περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας στο τρέχον ασταθές περιβάλλον.
  • Επιπλέον, βάσει του αρχικού σχεδίου στρατηγικής, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν μόνο 1,10 ευρώ/μετοχή στην τιμή στόχο, υποδηλώνοντας μεγάλη ανοδική πορεία από την επιτυχή υλοποίηση της πολύ μεγαλύτερης επέκτασης ΑΠΕ που προβλέπεται στην ενημερωμένη στρατηγική.
  • Τέλος, τους τελευταίους μήνες η εταιρεία προχώρησε σε σημαντική αναχρηματοδότηση χρέους μειώνοντας το μέσο κόστος τόκων και παρατείνοντας τη λήξη που μειώνει το κόστος κεφαλαίου της εταιρείας.

Πως θα ενισχυθεί η μετοχή

Εκτός από την ευνοϊκή οικονομία της χρήσης των εσόδων, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει επίσης να ωφελήσει τη μετοχή με τρεις τρόπους:

α) Η ελεύθερη διασπορά της μετοχής θα αυξηθεί από περίπου 49% σε περίπου 66%, καθώς το Δημόσιο θα μειώσει μερίδιο του Κράτους στο 51% από 34%.

β) Η μετοχή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών υψηλής ποιότητας, γεγονός που θα αναγκάσει τη διοίκηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην έγκαιρη εφαρμογή της στρατηγικής, η οποία υποστηρίζεται από ένα στοχευμένο EBITDA ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ έως το 2026.

γ) Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η μετοχή έχει καλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στον MSCI Greece Standard Index.

Οι διεθνείς συμμετοχές

Σύμφωνα με την Optima μετά την αρχική ανακοίνωση πριν από πέντε εβδομάδες για προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 750 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου ανάπτυξης, το επακόλουθο έντονο ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές (η CVC Capital έχει ήδη δεσμευτεί να επενδύσει έως και 395 εκατ. ευρώ και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη της ΔΕΗ μέτοχος με ποσοστό άνω του 10%) επέτρεψε στη ΔΕΗ να επιλέξει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη στρατηγική της εταιρείας (μπορεί να ενημερωθεί ξανά στο ενημερωτικό δελτίο λόγω της υψηλότερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), με τα έσοδα η ΔΕΗ σχεδιάζει να επιταχύνει τη μετάβαση της εταιρείας στις ΑΠΕ αυξάνοντας τον στόχο της εγκατεστημένης ισχύος στα 3 GW έως το 2024 και σε 5 GW έως το 2026 (8,5 GW αν συνυπολογίσουμε 3,5 GW υδροηλεκτρικών σταθμών εκ των οποίων τα 3,2 GW είναι λειτουργικά).

Ήδη, η εταιρεία αναπτύσσει 0,3 GW (συμπεριλαμβανομένου συστάδας ηλιακών φωτοβολταϊκών 230 MW) και προχωρά σύντομα σε νέους διαγωνισμούς 0,5 GW, ενώ πρόσφατα ίδρυσε κοινή εταιρεία με την RWE για 2 GW (η καθεμία έχει συνεισφέρει 1,0 GW σε άδειες που είναι σε προχωρημένη φάση).

Συνολικά, τα παραπάνω συγκεκριμένα έργα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της προγραμματισμένης δυναμικότητας έως το 2024, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ενδιάμεσος στόχος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί.

Δεύτερον, τα έσοδα θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες στην ευρεία περιοχή (επίσης εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες arbitrage μεταξύ φθηνότερων τιμών στο εξωτερικό και υψηλότερων τιμών στην Ελλάδα), στοχεύοντας κυρίως σε έργα ΑΠΕ εκτός και αν εντοπιστούν ευκαιρίες λειτουργίας περιουσιακών στοιχείων θα εξεταστεί και η απόκτηση μικρών ανταγωνιστών προμηθευτών.

Τα πλεονεκτήματα

Η παραπάνω στρατηγική έχει νόημα για διάφορους λόγους:

α) μειώνει τη συνολική έκθεση της ΔΕΗ σε CO2 καθώς παράλληλα η ΔΕΗ σχεδιάζει να αποσύρει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2023 (εκτός από τη νέα μονάδα 660 MW που ωστόσο θα μετατραπεί σε χρήση φυσικού αερίου έως το 2025) που παράγει σημαντικές απώλειες (η πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών τους σε σχέση με τις μονάδες CCGT δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια).

β) η εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδιόκτητη γη σε λιγνιτωρυχεία (η αχρησιμοποίητη γη θα μεταβιβαστεί στο κράτος και ως αποζημίωση η ΔΕΗ θα λάβει μείωση στις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 0,4 δισ. ευρώ) για εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας επωφελώς τόσο όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης όσο και το λειτουργικό κόστος.

γ) Τα έργα έχουν προστιθέμενη αξία δεδομένου ότι το μη μοχλευμένο IRR των έργων που στοχεύει η εταιρεία είναι της τάξης του 10-13% εκ των οποίων το 6-8% προέρχεται από τα έργα αυτά καθεαυτά (σύμφωνα με την ανάλυσή μας) και 4- 5% από την κάθετη ολοκλήρωση (αυτό σημαίνει ότι η 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα υπογράψει ΟΛΠ με τη μητρική ΔΕΗ για τον κλάδο λιανικής σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τις τιμές χονδρικής πώλησης spot που υποχρεούται να αγοράσει δεδομένου ότι έχει μεγάλη προσφορά).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας