Μενού Ροή
Κίνδυνος «σημαντικών συνεπειών» για την ενεργειακή διαχείριση στη Γαλλία

Πιθανή είναι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, ιδίως για τη γαλλική πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου RTE, λόγω της απεργίας.

Το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία έχει σημαντικές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του γαλλικού πυρηνικού στόλου, ανακοίνωσε την Τρίτη (18 Οκτωβρίου) ο γαλλικός διαχειριστής δικτύου RTE στις επικαιροποιημένες προοπτικές του.

Σε αυτές που δημοσιεύθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η RTE έκρινε την πιθανότητα διακοπής της ηλεκτροδότησης “χαμηλή” στο πιο πιθανό σενάριο – το “ενδιάμεσο” σενάριο.

Κοινωνικά κινήματα

Ωστόσο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κοινωνικά κινήματα λαμβάνουν χώρα στον γαλλικό ενεργειακό τομέα: μετά τα διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου, ακολούθησαν στις 6 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι σε αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς. Το κάλεσμα για γενική απεργία την Τρίτη (18 Οκτωβρίου) παρέλυσε μέρος των δραστηριοτήτων.

Αλλά «μια παράταση του κοινωνικού κινήματος θα είχε σημαντικές συνέπειες στην καρδιά του χειμώνα», ανακοίνωσε την Τρίτη το RTE.

Και ο πολλαπλασιασμός των απεργιακών κινητοποιήσεων απλώς επιδεινώνει την κατάσταση. Συνολικά, περισσότεροι από 15 αντιδραστήρες από τους 56 του γαλλικού πυρηνικού στόλου επηρεάζονται από τις απεργίες, δώδεκα εκ των οποίων έχουν κλείσει – από τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ενεργειακό κλάδο (FNME) της CGT.

Ωστόσο, η FNME υπενθυμίζει ότι η «συνέχεια της δημόσιας υπηρεσίας» απαιτεί η μείωση της παραγωγής στους αντιδραστήρες που βρίσκονται σε λειτουργία να μην έχει καμία συνέπεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιδραστήρες σε λειτουργία

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η διακοπή των εργασιών συντήρησης ή ασφάλειας στους αντιδραστήρες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας καθυστερεί την επιστροφή τους στη λειτουργία κατά δύο έως τρεις εβδομάδες. Η EDF, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των γαλλικών πυρηνικών σταθμών, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή το Σάββατο (15 Οκτωβρίου) για πέντε αντιδραστήρες.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς τις απεργιακές κινήσεις, η RTE θεωρούσε ήδη ότι η περίοδος από τα τέλη Νοεμβρίου βρίσκεται σε κίνδυνο και διευκρινίζει ότι «η κεντρική πορεία που παρουσιάζει η RTE για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο», η οποία προκύπτει από το ενδιάμεσο σενάριο που παρουσιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν αμφισβητείται σε αυτό το στάδιο.

Στο σενάριο αυτό, αυτό αντιπροσωπεύει διαθεσιμότητα παραγωγικής ικανότητας 45 GW την 1η Ιανουαρίου 2022, δηλαδή το 75% του πυρηνικού πάρκου, το οποίο, ως συνήθως, καλύπτει το 60-70% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Άλλοι πόροι για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Ο Fabrice Coudour, ομοσπονδιακός γραμματέας της FNME-CGT, δήλωσε στη EURACTIV France ότι «το πέρασμα του χειμώνα δεν εξαρτάται μόνο από τον καιρό», κάτι που επιβεβαίωσε και η RTE στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όσον αφορά την υδροηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο ειδικότερα, η RTE προσφέρει μια καθησυχαστική προοπτική, αποκλείοντας κυρίως οποιονδήποτε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την προμήθεια φυσικού αερίου στους θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρεί η RTE θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη μείωση της έντασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τη διακοπή του πυρηνικού στόλου

Προς μια μισθολογική συμφωνία;

Ωστόσο, εάν τα κοινωνικά κινήματα ηρεμήσουν από τώρα έως τα μέσα Νοεμβρίου, ο ρυθμός επανεκκίνησης των σταματημένων αντιδραστήρων θα μπορούσε να καλύψει τον ρυθμό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, εξήγησε ο Thomas Veyrenc, διευθυντής στρατηγικής της RTE.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, καθώς στο τέλος της ημέρας της Τρίτης υπογράφηκε κλαδική μισθολογική συμφωνία μεταξύ των συνδικάτων CGT, FO και CFTD και των εκπροσώπων των βιομηχανιών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (IEG).

Τώρα τα συνδικάτα πρέπει να διαπραγματευτούν τα μέτρα σε κάθε εταιρεία.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει γενική αύξηση του εθνικού βασικού μισθού κατά 3,3%, με κατώτατο όριο τα 80 ευρώ το μήνα για όλους, είναι απίθανο να ικανοποιήσει όλους.

Ο Benjamin, απεργός εργαζόμενος στην Enedis, τη θυγατρική του ομίλου EDF που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε στη EURACTIV ότι οι απεργίες που έχουν προκηρυχθεί για αυτή την Τρίτη είναι «προφανώς ανανεώσιμες».

Η διοίκηση της Enedis «προτείνει μόνο 2,3% αύξηση μισθού», υπενθυμίζει ο Benjamin, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να λάβουν «αύξηση 16%», μια «αναπλήρωση» όλων των απλήρωτων αυξήσεων.

Το μισθολογικό ζήτημα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των αιτημάτων των απεργών στον όμιλο φυσικού αερίου GRDF, θυγατρική της Engie, όπου ένας από τους συνδικαλιστές εργαζόμενους, ο Madjid, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη διαδήλωση της Τρίτης, ανησυχούσε ότι «τα μισθολογικά μέτρα δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό».

Η απειλή της προσφοράς αποτελεί μέρος της ισορροπίας δυνάμεων

Σύμφωνα με τον Benjamin, εάν οι εργαζόμενοι της Enedis, του διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν κατέβει σε απεργία ταυτόχρονα με τους διυλιστές, «θα μπορούσαμε να αναδιπλωθούμε αμέσως» και έτσι να επιτύχουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, ιδίως όσον αφορά τους μισθούς.

Έχοντας επίγνωση της πιθανής μάχης εξουσίας που θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί, διαβεβαιώνει τη EURACTIV ότι το θέμα τέθηκε, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε. Μια απόφαση με την οποία πιθανότατα αποφεύχθηκαν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από την προμήθεια καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Madjid, συνδικαλιστή και υπάλληλο του GRDF, «πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση ισχύος». Με άλλα λόγια, η πιθανή διακοπή της παροχής καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των απεργών εργαζομένων.

Πράγματι, εξηγεί ένας περαστικός, η πίεση θα αυξανόταν τότε στη διοίκηση, η οποία θα αναγκαζόταν να διαπραγματευτεί το συντομότερο δυνατό για να αποφύγει τον αποκλεισμό της χώρας, όπως συνέβη στην TotalEnergies.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας