Μενού Ροή
Τι ψάχνει η Alpha Bank στην ενέργεια - Πως σχετίζεται με την κίνηση Β. Ψάλτη για την αναπτυξιακή αύξηση των 800 εκ.

Στην μεγάλη πίττα των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στην χώρα μας, στοχεύει μεταξύ άλλων η «αναπτυξιακή» αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκ. ευρώ που υλοποιεί η Alpha Bank. Η διοίκηση του κ. Βασίλη Ψάλτη έχει ξεκαθαρίσει ότι το βασικό κίνητρο για την πρώτη «αναπτυξιακή» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο εδώ και αρκετά χρόνια είναι η εισροή αναπτυξιακών κεφαλαίων ύψους 33 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Όπως επισήμαναν κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, Ιωάννης Εμίρης, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, o Group Chief Economist, Παναγιώτης Καπόπουλος και ο Διευθυντής Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές, Δημήτρης Κωστόπουλος, τα 18 δισ. εξ αυτών θα μοχλευτούν μέσω τραπεζικού δανεισμού και τα 12,4 δισ. από τα ελληνικά ιδρύματα.

Επιδίωξη της Alpha Bank δεν είναι να εξασφαλίσει μόνο το 25% της πίτας (3,2 δισ. περίπου), αλλά το καλύτερο «κομμάτι» των χρηματοδοτούμενων εταιρειών.

Όπως εξήγησαν, φιλοδοξία της Alpha Bank είναι να πρωταγωνιστήσει στην «επόμενη ημέρα» για την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος η τράπεζα δρα προληπτικά και με σχέδιο, ώστε να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πιστωτική επέκταση που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα χρόνια εξασφαλίζοντας μερίδιο 7 δισ. ευρώ της πιστωτικής επέκτασης έως το 2026. Η μισή από την επέκταση αυτή θα προκύψει λόγω της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης (πέραν του RRF), η οποία εκτιμάται σε 4,6% ετησίως (μεσοσταθμικά) έως το 2024.

Οι χρηματοδοτήσεις

Την τελευταία πενταετία, η Alpha Bank έχει χρηματοδοτήσει σειρά επενδύσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Το 2020 πρόσφερε πιστοδοτήσεις σε νέες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και συμμετείχε στη διοργάνωση και νέων χρηματοδοτήσεων.

Παράλληλα η τράπεζα παρέχει στους ιδιώτες πελάτες της ολοκληρωμένα προϊόντα που προωθούν έμπρακτα την “ πράσινη” ενέργεια, με τη σειρά Alpha Πράσινες Λύσεις, στην οποία περιλαμβάνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ποδηλάτου, για οικονομική και οικολογική κίνηση που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, με την Τράπεζα να χρηματοδοτεί το 100% της αξίας του νέου οχήματος.

Πράσινες λύσεις

Για τους πελάτες της που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια, η Τράπεζα προσφέρει το στεγαστικό πρόγραμμα “ Ενεργειακό Σπίτι”, που υποστηρίζει μία ενεργειακά αποδοτική κατοικία, με χρηματοδότηση που ανέρχεται στο 80% της αξίας του ακινήτου ενώ, για την οικολογική αναβάθμιση του σπιτιού, έχει δημιουργηθεί και το προϊόν “ Alpha Πράσινες Λύσεις - Καταναλωτικό Δάνειο”, το οποίο παρέχεται με προνομιακούς όρους για εργασίες όπως η αλλαγή κουφωμάτων και η εγκατάσταση φυσικού αερίου.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας