Η κατασκευή του δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου, προκαλεί ευρεία συζήτηση στην Ήπειρο, ενώ όπως φαίνεται τα μηχανήματα του στρατού από την πλευρά της Καστοριάς σταμάτησαν την εκτέλεση εργασιών μετά από το έγγραφο του Δήμου Νεστορίου προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ενώ απαντήσεις αναμένονται στη Βουλή μετά την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων.
Την άμεση διακοπή των εργασιών και στην Ήπειρο και τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου, ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών”, σημειώνοντας πως “Οι εργασίες γίνονται χωρίς άδεια από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και δίχως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι αντιδράσεις από φορείς πληθαίνουν και οι απαντήσεις για το έργο αυτό δεν είναι επαρκείς αφού δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, δε ρωτήθηκε κανένας φορέας ούτε η αυτοδιοίκηση και όπως πλέον φαίνεται δεν υπήρξε έγγραφο αίτημα ούτε κάποια προφανής αναγκαιότητα για την κατασκευή του. Υπάρχει απόλυτη σύγχυση, δεδομένου πως και η επίκληση ” εθνικών λόγων” φαίνεται να μην έχει καμία βάση…”
Πορεία διαμαρτυρίας στον Γράμμο, στην κορυφή Κιάφα, οργανώνει την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή τη διάνοιξη του δρόμου σε υψόμετρο άνω των 2200 μέτρων. Ο Σύλλογος επισημαίνει επίσης, ότι οι εργασίες γίνονται χωρίς έγκριση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ιστορικό και προστατευόμενο βουνό. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην πορεία καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως.
Εξ’ άλλου, με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Βασιλική Κατή, καθηγήτρια Διατήρησης και Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκφράζει έντονες ανησυχίες για την κατασκευή του δρόμου στον Γράμμο, επισημαίνοντας ότι “η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή οικολογική και αισθητική αξία και είναι απρόσιτη σε μηχανοκίνητα οχήματα“.
Στην επιστολή της, ζητά τη διερεύνηση της σκοπιμότητας του έργου και καλεί την ελληνική πολιτεία να ενημερώσει την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τις δεσμεύσεις της για την προστασία του Γράμμου, στο πλαίσιο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 15.4.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Αθηναϊκών ΜΜΕ, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτή που είχε καταθέσει αίτημα στις αρχές του καλοκαιριού για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάνοιξη του δρόμου, με τη διαβεβαίωση ότι «δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις, ενώ υπήρχαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι δεν υφίσταται θέμα περιοχών Natura ή αρχαιολογικών περιορισμών», ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, είχε αναφέρει ότι το ΓΕΣ με εμπιστευτικό του έγγραφο, είχε ζητήσει τη διάνοιξη του δρόμου.
Πηγή: ertnews.gr