Μενού Ροή
Κ. Σκρέκας: Καινοτομία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας, χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, με θερμά λόγια για το «τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης», είπε ότι στάθηκε αφορμή για τον θεσμό του ανάδοχου αναδάσωσης, εναν καινοτόμο θεσμό. Εξήγησε ότι μετά την σχετική έγκριση του Δασαρχείου ο ανάδοχος (που θα μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις) προχωρά με δικές του δαπάνες στην τεχνητή, όπου ορίζεται, αναδάσωση ενώ εκτίμησε ότι τα 224 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την κυβέρνηση πριν ακόμη ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Εύβοια, αρκούν για τεχνητή αναδάσωση 165 χιλιάδων στρεμμάτων, «γεγονός που καταδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης να προσαρμοστούν τα δασικά οικοσύστήματα έναντι της κλιματικής κρίσης».

Πώς θα λειτουργεί: Το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, αποκατάσταση και τεχνητή αναδάσωση και τις προδιαγραφές αυτών. Παραδείγματος χάρη, το είδος των δένδρων που θα φυτευτούν, προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, με εμπλουτισμό της βλάστησης με κατάλληλα πλατύφυλλα και πυράντοχα είδη. Επίσης, ο ανάδοχος αναδάσωσης θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, με δικά του έξοδα, που θα εγκριθεί άμεσα στη συνέχεια από το δασαρχείο και στη συνέχεια θα προχωρήσει πάλι με δικά του έξοδα στις αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία του εδάφους και την εξασφάλιση της επιτυχίας της αναδάσωσης. Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης.

Αναφορικά με τα Δασαρχεία που πλέον θα υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι δημιουργείται νέα σύγχρονη δασική υπηρεσία ενδυναμωμένη με δομική μεταρρύθμιση.

Το ΥΠΕΝ προχωρεί σε δράσεις που θα κινηθούν σε επτά άξονες:

  •  χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με την χρήση δορυφορικών δεδομένων
  •  κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ίσχυε μέχρι σήμερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
  •  άμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων που βρίσκονται στην παρόδιες περιοχές
  •  άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη σχετικής μελέτης
  •  έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες περιοχές στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο, η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (θήρας, βόσκησης κ.α).
  • ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, 224 εκατ. ευρώ για την τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων ποσό το οποίο μπορεί να αναδιαμορφωθεί και επαυξηθεί αν κριθεί απαραίτητο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας