Μια νέα στρατηγική κυκλικής οικονομίας από την κυβέρνηση, η οποία επικεντρώνεται σε υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης το 2030, αναμένεται να συμβάλει στη σημαντική μείωση της χρήσης πόρων στην Αυστρία έως το 2050.
Η Αυστρία είναι ένας μεγάλος χρήστης πόρων, ακόμη και με βάση τα «πλούσια» πρότυπα της ΕΕ. Το 2018, οι Αυστριακοί κατανάλωναν 19 τόνους πόρων ετησίως, δηλαδή 36% πάνω από τον τότε μέσο όρο της ΕΕ.
«Τέσσερις στόχοι βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής για την κυκλική οικονομία: εξοικονόμηση πόρων, πρόληψη των αποβλήτων, πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», εξήγησε την Τετάρτη η Leonore Gewessler, υπουργός ενέργειας και δράσης για το κλίμα.
Έπειτα από μια διαδικασία διαβούλευσης με ευρύ δίκτυο, η στρατηγική αποτελείται από 600 μέτρα.
«Η προσεκτική και αποτελεσματική χρήση των πολύτιμων πόρων μας είναι πιο αναγκαία από ποτέ», πρόσθεσε η ίδια.
Μέχρι το 2030, η στρατηγική θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα των πόρων κατά 50% (το εθνικό ΑΕΠ διαιρούμενο με την κατανάλωση πόρων), ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη οικονομική παραγωγή, διατηρώντας παράλληλα τη χρήση πόρων σε χαμηλά επίπεδα. Θέλει επίσης να αυξήσει τον βαθμό κυκλικότητας στο 18% και να μειώσει την κατανάλωση πόρων από τα νοικοκυριά κατά 10%.
«Με τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, θα τοποθετήσουμε την Αυστρία ως κορυφαία βιομηχανική τοποθεσία για παραγωγή υψηλής ποιότητας, εξοικονόμησης πόρων και χαμηλού CO2», τόνισε.
Οι πράσινες ΜΚΟ πανηγύρισαν με την ανακοίνωση. Το Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας της Αυστρίας έκανε λόγο για «ορόσημο», ενώ η αυστριακή περιβαλλοντική οργάνωση-ομπρέλα έκανε λόγο για «κεντρικό μοχλό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τον μετασχηματισμό του οικονομικού μας συστήματος».
Ακόμη και οι συντηρητικοί την χαιρέτισαν. Ο υπουργός Γεωργίας Norbert Totschnig, του συντηρητικού ÖVP, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, ενώ οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι επίσης μια ευκαιρία -δηλαδή η βιώσιμη χρήση των πόρων. Αυτό συνάδει με την αρχή της οικοκοινωνικής οικονομίας της αγοράς, σημείωσε.
Πηγή: euractiv.gr