Χουντίτης: Ποιο είναι το σπάνιο ορυκτό της γης της Κοζάνης που κατευθύνεται 80% σε εξαγωγές
Το ορυκτό χουντίτης που εξορύσσεται στα Λεύκαρα Σερβίων Κοζάνης, είναι ένα σπάνιο προϊόν, το οποίο διαθέτει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η Ελλάδα. Τα αποθέματα μεγάλα όπως και η αξία του με ευρύτατες εφαρμογές στη βιομηχανία.
Λευκό, σαν πούδρα, μετά την επεξεργασία του, είναι το κοίτασμα του χουντίτη-υδρομαγνησίτη.Την εκμετάλλευση του ανέλαβε αρχικά ελληνική εταιρεία και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού βιομηχανικού Ομίλου που δραστηριοποιείται έντονα σε διεθνείς αγορές με τις εξαγωγές σε ετήσια βάση να ανέρχονται σε υψηλά ποσοστά .
Η επιχείρηση διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ αυστηρότατα είναι τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους αλλά και για επισκέπτες.
Ο χουντίτης, στη μορφή του τελικού εξαγώγιμου προϊόντος, χρησιμοποιείται σαν φίλτρο επιβραδυντικής πυράς στα πλαστικά αλλά και σε πολλές ακόμα εφαρμογές φιλικές προς το περιβάλλον.
Το υλικό που διατίθεται στην αγορά, κατά κύριο λόγο εξάγεται σε χώρες της Ανατολής της Δύσης, καθώς επίσης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη).
Παρουσία κοιτασμάτων χουντίτη στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα, χουντίτης έχει σχηματιστεί σε λιμναίους σχηματισμούς της λεκάνης της Κοζάνης (Λεύκαρα). Οι συγκεντρώσεις χουντίτη-υδρομαγνησίτη επικρατούν στο ΝΑ τμήμα της λεκάνης, όπου Μεσοζωικοί δολομιτικοί ασβεστόλιθοι και δολομίτες αποτελούν το υπόβαθρο.\
Παραγωγή και εξαγωγές χουντίτη
Η παραγωγή χουντίτη γίνεται σε δύο ορυχεία από την εταιρία ΛΕΥΚΑ ΟΡΥΚΤΑ (του ομίλου SIBELCO EUROPE Minerals Plus).
Στο εργοστάσιό της κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης η εταιρία επεξεργάζεται το εξορυσσόμενο υλικό από το γειτονικό ορυχείο και παράγει ένα τελικό προϊόν το περισσότερο του οποίου εξάγεται.
Το υλικό που διατίθεται στην αγορά είναι µίγµα χουντίτη – υδροµαγνησίτη σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, µε κύριες χρήσεις ως πληρωτικό (filler) στα πολυµερή, ως επιβραδυντικό πυρός (flame retarded), ως εκτατικό (extender) του TiO2 στις βιοµηχανίες χρωµάτων και ως υλικό επικάλυψης στη χαρτοποιϊα. Όλη η παραγωγή του ακατέργαστου χουντίτη και το 80% του κατεργασμένου εξάγεται.
Μόνο μια εγχώρια χαρτοβιομηχανία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες αυτού του υλικού ως πληρωτικό. Οι τιμές του χουντίτη κυμαίνονται από 40 €/t (ακατέργαστος) έως 300 €/t (επεξεργασμένος). Τα ενδεικτικά αποθέματα χουντίτη στα Λεύκαρα Κοζάνης είναι 4 εκατ. τόνοι. Η παραγωγή πρώτης ύλης Χουντίτη τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται απο 19.000 έως 24.000 τόνους.