Έφτασε η μέρα όπου τα φώτα θα σβήσουν για μία ώρα, προκειμένου να αναδειχθεί η επιτακτική ανάγκη για την προστασία του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη μας. Κάθε χρόνο στα τέλη του Μαρτίου βλέπουμε εικόνες από τα μεγαλύτερα μνημεία και τα εμβληματικότερα κτήρια του κόσμου σκοτεινά καθώς τα φώτα τους είναι σβηστά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της WWF γνώστης ως «Ώρα της Γης».
Συγκεκριμένα, η «Ώρα της Γης 2024» πρόκειται να διεξαχθεί απόψε (Σάββατο 23 Μαρτίου) στις 20:30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 21.30 μ.μ..
Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν και να επενδύσουν 60 λεπτά της ώρας σε απλές δράσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.
Ιδιαίτερα φέτος, μετά το πέρας του 2023, μίας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη καταγεγραμμένη και μετά από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε το «πράσινο» σε ολόκληρο τον πλανήτη – η αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 αγγίζει τα 1,7 εκατ. Στρέμματα-, η «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δικαιολογημένα είναι αφιερωμένη στα δάση και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.
Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν την τεράστια αξία που έχουν για την ανθρώπινη ζωή τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία τους.
Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Η «Ώρα της Γης» είναι ένα ετήσιο γεγονός κατά το οποίο άνθρωποι, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, με σκοπό να εκφράσουν τη συμμετοχή τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να δείξουν τη στήριξή τους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 180 χώρες, και είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τη συνειδητοποίηση και την αλληλεγγύη τους για το περιβάλλον και την αειφορία. Η «Ώρα της Γης» υπενθυμίζει τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας, της εξοικονόμησης πόρων και της μείωσης των ρύπων. Επίσης, προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη ταχύτερης μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.
Παρόλο που το κίνημα της «Ώρας της Γης» διαρκεί μόνο μία ώρα, ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς μπορούν να βελτιώσουν τις πράξεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.