Βουλευτές των ομάδων της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατακεραύνωσαν τον Επίτροπο της ΕΕ για την αλιεία Virginijus Sinkevičius επειδή δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος εις βάρος της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του τομέα της αλιείας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PECH) την Πέμπτη (1 Δεκεμβρίου), ο Επίτροπος Sinkevičius κατακλύστηκε από επικρίσεις ευρωβουλευτών που του ζητούσαν να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις αλιευτικές κοινότητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ο κ. Sinkevičius, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για το περιβάλλον, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο την κατάσταση των τελευταίων πρωτοβουλιών της Επιτροπής για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης του τομέα, οι οποίες είχαν ήδη προβλεφθεί στους υπουργούς της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), καθώς και το σχέδιο δράσης για τη θάλασσα, θα παρουσιαστούν από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2023.
Ο Λιθουανός επίτροπος αναγνώρισε ότι «πολλοί αλιείς είναι πλέον κυριολεκτικά στριμωγμένοι στον τοίχο», ενώ τόνισε ότι «αν καταστρέψουμε εντελώς το περιβάλλον, δεν θα υπάρχει αλιεία, γεωργία, δασοκομία και πιθανώς οικονομία, διότι το 50% της οικονομίας μας εξαρτάται από το περιβάλλον».
Ωστόσο, τα λόγια του δεν έπεισαν πλήρως τους φιλελεύθερους και κεντροδεξιούς νομοθέτες, οι οποίοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι είναι πιο αφοσιωμένος στις περιβαλλοντικές πτυχές του χαρτοφυλακίου του παρά στην αλιεία.
«Οι πρωτοβουλίες, οι ανακοινώσεις και οι προτάσεις σας έχουν πάντα ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εις βάρος της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας», δήλωσε ο Gabriel Mato, συντονιστής στην επιτροπή PECH του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Για τη σοσιαλίστρια ομόλογό του Mato, την Ισπανίδα ευρωβουλευτή Clara Aguilera, το θέμα δεν είναι να είμαστε το ένα ή το άλλο, αλλά να πηγαίνουμε χέρι-χέρι με τον τομέα.
«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε ότι ούτε η πράσινη, ούτε η ψηφιακή, ούτε οποιαδήποτε μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των τομέων», δήλωσε η ίδια. «Πιστεύετε ότι οι διαδικασίες της Επιτροπής είναι κατανοητές και αποδεκτές από τον αλιευτικό τομέα; Δεν το νομίζω», συνέχισε.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Caroline Roose εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα «υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής φιλοδοξίας» που προβάλλει η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία της για το σχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας να καθυστερήσει το σχέδιο δράσης για τη θάλασσα για το 2023 – το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021.
Οι ευρωβουλευτές των ομάδων της πλειοψηφίας κάλεσαν επίσης τον Επίτροπο να «έρθει πιο κοντά» στις αλιευτικές κοινότητες, οι οποίες «δεν αισθάνονται ότι είναι με το μέρος τους».
«Δεν κρύβομαι ποτέ από τις συναντήσεις με εσάς και δεν θα κρυφτώ ποτέ από τις συναντήσεις με τον τομέα», απάντησε ο Sinkevičius.
Περιβαλλοντικοί στόχοι έναντι κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σχέδιο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της αλιείας του μπλοκ και την απαλλαγή του τομέα από τον άνθρακα, καθώς αντιμετωπίζει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Παρόλο που ο τομέας επωφελήθηκε από την ταχεία αποδέσμευση των κρατικών ενισχύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) για να αποκρούσει τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, ο Sinkevičius πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην αντιμετώπιση της εξάρτησης του τομέα από τα ορυκτά καύσιμα.
«Η εξάρτηση από την τρέχουσα χρήση των πετρελαίων είναι αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε στους ευρωβουλευτές.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν τον Επίτροπο σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των σχεδίων της Επιτροπής κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της συζήτησης.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές έφεραν στο τραπέζι το παράδειγμα της αλιευτικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τη Σενεγάλη, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 1979. Η συμφωνία επιτρέπει στα σκάφη της ΕΕ να αλιεύουν τόνο και μαύρο μπακαλιάρο από οριοθετημένες αλιευτικές ζώνες κατά μήκος των ακτών της Σενεγάλης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σενεγάλης υιοθέτησε πρόσφατα μια περιοριστική ερμηνεία που θα μπορούσε να εμποδίσει τα ευρωπαϊκά σκάφη να αλιεύουν σε αυτές τις περιοχές, παρά την τήρηση υψηλών προτύπων βιώσιμης αλιείας.
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους νομοθέτες, οι αλιείς που πλήττονται από τις παραβιάσεις της συμφωνίας που προκάλεσε η Σενεγάλη θα πρέπει να υποστηριχθούν με επιδοτήσεις της ΕΕ.
«Εάν η ΕΕ έχει μια συμφωνία με τη Σενεγάλη και η κυβέρνηση της Σενεγάλης είναι αμελής, αλλά δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε αυτά τα θιγόμενα πλοία, η κατάσταση είναι προς διάλυση», δήλωσε ο σοσιαλιστής Aguilera.
Ο Sinkevičius εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί από την Επιτροπή και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σενεγάλη, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας εξακολουθεί να καθυστερεί την έκδοση αδειών αλιείας.
Πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του «για να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα του αλιευτικού μας τομέα υπερασπίζονται στο εξωτερικό», ενώ τόνισε ότι «η Επιτροπή εφαρμόζει προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (IUU).