Οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGTs) για τα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην αγροτική παραγωγή, ενώ μπορούν να συμβάλλουν και στην ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Κόρδοβα της Ισπανίας.
Ο Έλληνας Υπουργός φάνηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGT), οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στα κράτη μέλη της ΕΕ αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την χαλάρωση των σχετικών κανόνων τον Ιούλιο.
Μέχρι τώρα, οι τεχνικές αυτές υπάγονταν στην οδηγία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) με αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές γονιδιωματικής επεξεργασίας είναι σημαντικά πιο ήπιες και προηγμένες και δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο.
«Η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Ο Υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι «η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας» και ότι είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση «η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων (…) «τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια».
Σε παρόμοιο κλίμα, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας είχε δηλώσει στη EURACTIV ότι οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την πρόκληση της σίτισης του πληθυσμού της.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, όμως, είναι ιδιαίτερα διχασμένοι όσον αφορά την χαλάρωση των κανόνων γονιδιακής επεξεργασίας, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να εκφράζουν ρητή κριτική και τη Γερμανία να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των NGTs.
Ο Έλληνας Υπουργός δείχνει να θεωρεί απαραίτητες τις τεχνικές γονιδιωματικής επεξεργασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, καθώς όπως υπογράμμισε «το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο».
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υιοθετεί ξεκάθαρη θέση απέναντι στην χαλάρωση των εν λόγω κανόνων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας μόνο ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που να περικλείει τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας.
«Τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων.», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες», είπε κλείνοντας.
Πηγή: euractiv.gr