Με μεγάλες αποκαλύψεις "σκάει" και αυτή την εβδομάδα ο Unabomber. Με πληροφορίες για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ανασχηματισμό, το μέλλον Στουρνάρα, το think tank Synergia που δημιουργεί ο Ορέστης Ομράν και την υπενθύμιση Στάμτση για τον πρώτο νόμο για τις ΑΠΕ που είχε ψηφίσει ο Κ. Σημίτης. Η στήλη αποκαλύπτει την αυταπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες προμήθειας ενέργειας και τις φήμες για πώληση της Ζενίθ. Καλή ανάγνωση.
- Τι περιμένει η αγορά από την επιλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας
- Οι συμβολισμοί, το απόλυτο φαβορί και η έκπληξη
- «Βλέπει» Φρανκφούρτη ο Γιάννης Στουρνάρας
- Το υπουργείο Ενέργειας στο επίκεντρο των σεναρίων του ανασχηματισμού
- Από τους υπουργούς του… fax στους υπουργούς της τεχνητής νοημοσύνης
- Η SYNERGIA με πολιτική ενέργεια, ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ορέστης Ομράν
- Ο Κ. Σημίτης, ο πρώτος νόμος για τις ΑΠΕ και το post του Γ. Στάμτση
- Συγχωνεύσεις και αλλαγές υπουργείων σε Ελλάδα και Αίγυπτο
- Προς συμφωνία για εξόρυξη αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
- Οι αεριο-μαχίες στην ΕΕ και το σλοβάκικο «κοστούμι» του 1,5 δις ευρώ
- Όταν ο Χατζημαρκάκης συνάντησε τους νέους Επιτρόπους για το υδρογόνο
- Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ενεργειακές εταιρείες
- Προς πώληση η Ζενίθ;
Τι περιμένει η αγορά από την επιλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας
Εβδομάδα απόφασης ή, καλύτερα, ανακοίνωσης της απόφασης του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αυτή που ξεκινά. Απόφαση που αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αγορά προκειμένου να αξιολογήσει, βάσει του προσώπου που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον πολιτικό προσανατολισμό του για τα επόμενα 2 χρόνια και κάτι μήνες της δεύτερης θητείας του, ενώ, παράλληλα, θα ανιχνεύσει και το πεδίο συγκλίσεων με το δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ -από την θέση πια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καθώς η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις των επενδυτικών/επιχειρηματικών αποφάσεων, κάποιοι στην αγορά εκτιμούν ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από την κυβερνώσα παράταξη και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προϊδεάσουν για τα μελλούμενα, δηλαδή για το πολιτικό/κυβερνητικό πεδίο μετά το 2027, όταν, με τα σημερινά -δημοσκοπικά- δεδομένα το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας είναι πολύ πιθανό, αν όχι το πιθανότερο.
Οι συμβολισμοί, το απόλυτο φαβορί και η έκπληξη
Ο Φρανσουά Μιτεράν, ο ιστορικός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας συνήθιζε να λέει ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Γι’ αυτό, ανεξαρτήτως της πλειοψηφίας (περί τις 185 με 190 ψήφους, κατά τις εκτιμήσεις) που θα συγκεντρώσει ο νέος/ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει σημασία τι θα συμβολίζει το πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Σε κάθε περίπτωση, απόλυτο φαβορί θεωρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς αλλά και από τους σημαντικότερους συνταγματολόγους της χώρας. Εντός του 2025, άλλωστε, εκκινεί η νέα συνταγματική αναθεώρηση στην οποία εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες για μείζονος σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Πάντως, το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της νυν προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου παραμένει στο τραπέζι, έστω και με πιθανότητες αντιστρόφως ανάλογες της πυκνής αρθρογραφίας των υποστηρικτών της, ενώ πληροφορίες φέρουν να έχει εξεταστεί και ένα όνομα-έκπληξη: του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, του ασφαλιστικού. Πρόκειται για πανεπιστημιακό που τυγχάνει ευρύτατης υποστήριξης, ενώ πιθανή επιλογή του θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς την κοινωνία για την ανάγκη (και τα οφέλη) της σύνεσης, της προνοητικότητας και του ορθολογισμού.
«Βλέπει» Φρανκφούρτη ο Γιάννης Στουρνάρας
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι «βλέπει» -και τον… βλέπουν- πολύ μακρύτερα της Ηρώδου του Αττικού: στις όχθες του ποταμού Main στη Φρανκφούρτη όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συγκαταλέγεται στους επικρατέστερους για την θέση του υποδιοικητή της ΕΚΤ καθώς ο Ισπανός Luis de Guindos αποχωρεί στα τέλη Μαΐου του 2026 όταν ολοκληρώνεται και η δεύτερη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην κεντρική τράπεζα.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για διάδοχος του Ι. Στουρνάρα ως κεντρικός τραπεζίτης είναι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Το υπουργείο Ενέργειας στο επίκεντρο των σεναρίων του ανασχηματισμού
Κι αφού κλείνει ο φάκελος της προεδρικής εκλογής, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο φάκελος του ανασχηματισμού, αν και φυσικά σ’ αυτήν την περίπτωση ο δημοσιογραφικός χρόνος δεν συμπίπτει με τον πολιτικό χρόνο. Δηλαδή, μπορεί η σεναριολογία να φουντώσει στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση όταν το κρίνει σκόπιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική λογική λέει ότι κάποια στιγμή από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο θα γίνει «φρεσκάρισμα» στο υπουργικό σχήμα -το βάθος των αλλαγών μένει να φανεί- με σαφή εκλογικό προσανατολισμό ώστε η νέα κυβέρνηση, με καθαρό χρόνο 18 μηνών, να προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου της 4ετίας στις κάλπες της άνοιξης του 2027.
Το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της σεναριολογίας του ανασχηματισμού, ωστόσο ελάχιστοι στο υπουργικό συμβούλιο μπορούν να υποστηρίξουν ότι έχουν την ίδια σχέση (εμπιστοσύνης και αλληλο-εκτίμησης) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έχει ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Συνεπώς, όσοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν αλλαγές θα πρέπει να εντρυφήσουν στη λαϊκή θυμοσοφία που συνιστά να μην γίνονται λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο…
Από τους υπουργούς του… fax στους υπουργούς της τεχνητής νοημοσύνης
Εάν, πάντως, κάτι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, όπως λένε όσοι παρακολουθούν συστηματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι ο ανασχηματισμός θα έχει μεν εκλογική στόχευση, άρα θα γίνουν επιλογές προσώπων και με αυτό το σκεπτικό, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα θελήσει κυρίως να σηματοδοτήσει την ανανέωση και την τεχνοκρατική επάρκεια ως παράγοντα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα θελήσει να δώσει και το στίγμα των προθέσεών του και για το πως σκοπεύει να κινηθεί στην τρίτη θητεία του, εφ’ όσον φυσικά λάβει ανανέωση της λαϊκής εντολής.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν σε κάθε ομιλία του εντός και εκτός Ελλάδας αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το πνεύμα θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου όπου υπάρχουν ακόμη υπουργοί της εποχής του… fax», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.
Η SYNERGIA με πολιτική ενέργεια, ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ορέστης Ομράν
Οι εξελίξεις θα γίνονται, πάντως, ολοένα και πυκνότερες και οι διεργασίες, φανερές και μη, πιο έντονες οδεύοντας προς το 2027. Την προσεχή Πέμπτη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής η ιδρυτική συνέλευση του νέου think tank Synergia με επικεφαλής τον δικηγόρο, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Ορέστη Ομράν, ο οποίος ασχολείται κατά κόρον με τα θέματα της ενέργειας παρέχοντας νομικές συμβουλές σε κράτη και επιχειρήσεις.
Σκοπός του think tank είναι η επεξεργασία προτάσεων πολιτικής για την διακυβέρνηση της χώρας, με την ενέργεια να συγκαταλέγεται προφανώς στα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η νέα δεξαμενή σκέψης
Στην ιδρυτική συνέλευση θα μιλήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Κ. Σημίτης, ο πρώτος νόμος για τις ΑΠΕ και το post του Γ. Στάμτση
Η ενέργεια διαδραμάτιζε διαχρονικά ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, άλλοτε περισσότερο εμφανή και άλλοτε λιγότερο, ενώ αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί εφαλτήριο ανέλιξης. Υπουργός Ενέργειας είχε διατελέσει από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Σεπτέμβριο του 1995 και ο πριν μια εβδομάδα αποθανών, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Όπως υπενθύμισε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Γιώργος Στάμτσης, επί υπουργίας του Κώστα Σημίτη, τον Οκτώβριο του 1994 ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για το Νόμο 2244/1994 για τη «Ρύθμιση θεμάτων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από συμβατικά καύσιμα και άλλες διατάξεις».
Συγχωνεύσεις και αλλαγές υπουργείων σε Ελλάδα και Αίγυπτο
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη δεκαετία του 1990, όταν διετέλεσε υπουργός και ο Κ. Σημίτης, ο τομέας της Ενέργειας υπάγονταν στο ίδιο υπουργείο με την Βιομηχανία και την Τεχνολογία, ενώ το περιβάλλον στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη χωροταξία και τα δημόσια έργα.
Σήμερα, 30-35 χρόνια μετά, επανέρχεται το θέμα της συνύπαρξης υπό την ίδια υπουργική στέγη της έρευνας με την βιομηχανία και την έρευνα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Συζήτηση για συγχώνευση υπουργείων γίνεται και στην Αίγυπτο, που βρέθηκε στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα με τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Στη χώρα του Νείλου υπάρχουν σήμερα δύο ενεργειακά υπουργεία: το Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων και το Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας και προωθείται η ένωση τους εις σάρκα μία.
Προς συμφωνία για εξόρυξη αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
Το 2025 φαίνεται ότι θα αποδειχθεί ιστορικό για τον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς καταγράφεται έντονη κινητικότητα τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και των ΑΠΕ καθώς και των διασυνδέσεων και των δικτύων.
Στην Κύπρο, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανάψει το πράσινο φως για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (περίπου 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) με βάση το σχέδιο που έχει υποβάλει η αμερικάνικη Chevron.
Το σχέδιο προβλέπει πλωτή μονάδα παραγωγής (μονάδα επεξεργασίας αερίου) στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως ήθελε η κυπριακή πλευρά και τον αγωγό μεταφοράς του αερίου στην Αίγυπτο να προσαιγιαλώνεται τελικά στο Πορτ Σάιντ, στην ανατολική πλευρά της χώρας και όχι στα δυτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος και ο χρόνος υλοποίησης του έργου.
Οι αεριο-μαχίες στην ΕΕ και το σλοβάκικο «κοστούμι» του 1,5 δις ευρώ
Στο κέντρο της Ευρώπης πάλι έχουν πυκνώσει οι αεριο-μαχίες μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τη στρόφιγγα μεταφοράς ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία από τις χώρες που πλήττονται από την απόφαση είναι η Σλοβακία, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της οποίας Robert Fico συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Επίτροπο Ενέργειας Dan Jorgensen για να συζητήσουν το θέμα.
Ο Fico έχει υπολογίσει ότι η χώρα του υφίσταται ζημία της τάξης του 1,5 δις ευρώ (1 δις από τις αυξημένες τιμές αερίου και 500 εκατ. από τα τέλη διέλευσης που εισέπραττε από τις γειτονικές χώρες) και διεκδικεί χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προειδοποιώντας με αντίποινα στην Ουκρανία και συγκεκριμένα με μπλοκάρισμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όταν ο Χατζημαρκάκης συνάντησε τους νέους Επιτρόπους για το υδρογόνο
Πολύ καλύτερο ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχε ο Επίτροπος Dan Jorgensen από κοινού με την Ισπανίδα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Teresa Ribera με τον Jorgo Chatzimarkakis (Γιώργο Χατζημαρκάκη), CEO της Hydrogen Europe και άλλα στελέχη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του υδρογόνου (φωτο).
Στη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος του υδρογόνου στην καθαρή μετάβαση και την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και πως μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό οικοσύστημα του υδρογόνου.
Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ενεργειακές εταιρείες
Η είδηση είναι επιβεβαιωμένη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει και καλεί για παροχή στοιχείων εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας. Στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί σε αρκετές εταιρείες, αναφέρεται ρητά ότι αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, «αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης». Οι εταιρείες καλούνται να στείλουν στοιχεία σε βάθος πενταετίας (από το 2019) και διερευνάται μεταξύ άλλων αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αν είναι δυνατή η είσοδος νέων επιχειρήσεων στον κλάδο, πως γίνεται η τιμολόγηση και ποια είναι τα κόστη.
Προς πώληση η Ζενίθ;
Έντονη φημολογία υπάρχει το τελευταίο διάστημα ότι οι Ιταλοί της ENI ιδιοκτήτες της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Ζενίθ έχουν βγάλει προς πώληση το ποσοστό τους. Η εταιρεία θεωρείται από τις καλές και με προοπτικές στον κλάδο, με μερίδιο στην χαμηλή τάση της τάξης του 4% και στην υψηλής 2,63%.