Μενού Ροή
Δράσεις του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών

Συνάντηση με θέμα τις δράσεις που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη Ρόδο για τους πυρόπληκτους σε συνέχεια των δεσμεύσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, είχε ο Πρόεδρος, καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και ο Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης, κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου και στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πέρα από τις δράσεις υποστήριξης των πυρόπληκτων Μελισσοκόμων, Κτηνοτρόφων και Ελαιοκαλλιεργητών, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα υλοποιήσει δράσεις που αφορούν θέματα στα οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία του με την Περιφέρεια αφορούν:

- Στην αξιολόγηση της γονιμότητας των εδαφών που επλήγησαν από την πυρκαγιά και επικινδυνότητας της εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές

- Στην παροχή τεχνικής βοήθειας – συνεργασία για την υποβολή αιτήματος για τροποποίηση των προδιαγραφών του φακέλου του ελαιόλαδου Ρόδος Π.Γ.Ε.

- Στην εφαρμογή μέτρων για την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων

- Στη συμβουλευτική των ερευνητών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τη φύτευση νέων ποικιλιών ελαιόδεντρων και η διερεύνηση δυνατότητας εισαγωγής νέων, περισσότερο προσοδοφόρων, καλλιεργειών στο Ν. Αιγαίο (π.χ. υποτροπικά φυτά)

- Στην αναβίωση-ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Ρόδου (π.χ. κλημεντίνη Ρόδου, κίτρο φυματιώδες Ρόδου και δίφορο λεμόνι Ρόδου, το οποίο είναι και εγγεγραμμένο στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών φυτικών ειδών)

- Στις ενέργειες για τη διάσωση της βιοποικιλότητας των δενδροκομικών ειδών του νησιού, διατήρηση και αξιοποίηση της συλλογής εσπεριδοειδών του δενδροκομικού σταθμού Ρόδου

- Στη συνεργασία στις καταρτίσεις τόσο των νέων αγροτών κυρίως στα μικρά και απομονωμένα νησιά, όσο και όλων των ενδιαφερομένων για οικοτεχνία και κηπευτικές καλλιέργειες

- Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Νότιο Αιγαίο είτε με κοινές δράσεις, είτε για σκοπούς της Περιφέρειας.

Ήδη, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκίνησαν σειρά εκπαιδευτικών – συμβουλευτικών σεμιναρίων στους Μελισσοκόμους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τρία σεμινάρια που θα αφορούν τους κτηνοτρόφους (στις 20/09) και τους μηλοκαλλιεργητές (21 και 22/09), που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας