Η Αυστρία θα ψηφίσει κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (25 Σεπτεμβρίου) το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την επανέγκριση της γλυφοσάτης, του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ, για δέκα χρόνια, οι χώρες της ΕΕ πρόκειται τώρα να αποφασίσουν σχετικά με το επίμαχο σχέδιο.
Στην ψηφοφορία, που έχει προγραμματιστεί για τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) της ΕΕ τον Οκτώβριο, η Βιέννη θα καταψηφίσει την ανανέωση της έγκρισης, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων τη Δευτέρα.
Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Euractiv, η αυστριακή κυβέρνηση είναι νομικά υποχρεωμένη να ψηφίσει κατά οποιασδήποτε ανανέωσης της έγκρισης της γλυφοσάτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από απόφαση του 2017 στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του εθνικού κοινοβουλίου.
Τότε, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) ψήφισαν σχετική πρόταση, η οποία εξακολουθεί να δεσμεύει τώρα τον κεντροδεξιό υπουργό Γεωργίας Norbert Totschnig, παρόλο που το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του ψήφισε τότε κατά.
Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι, ο σημερινός μικρότερος κυβερνητικός εταίρος του ÖVP, χαιρέτισαν τη δέσμευση του υπουργείου να τηρήσει την κοινοβουλευτική απόφαση και να ψηφίσει κατά της ανανέωσης της γλυφοσάτης.
«Το καθήκον τώρα είναι να απαγορεύσουμε τη γλυφοσάτη από τα χωράφια μας σε όλη την Ευρώπη. Η Αυστρία κάνει το καθήκον της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος για την αγροτική πολιτική, Clemens Stammler.
Ο Stammler κάλεσε επίσης άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βιέννης.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Πράσινους συναδέλφους μας στην Ευρώπη, για παράδειγμα στη Γερμανία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε.
Σύμμαχοι στη Γερμανία, τη Γαλλία
Στη Γερμανία, ο Υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir δήλωσε στη Euractiv την περασμένη εβδομάδα ότι πιέζει κατά της επανέγκρισης και ασκεί πιέσεις και σε άλλες χώρες για το θέμα.
Ωστόσο, θα μπορούσε τελικά να αναγκαστεί να απέχει από την ψηφοφορία αντί να καταψηφίσει την πρόταση της Επιτροπής, καθώς οι Φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ της επανέγκρισης.
Εάν οι εταίροι του συνασπισμού διαφωνούν σε θέματα της ΕΕ, συνηθίζεται πια η γερμανική κυβέρνηση να απέχει.
Σύμφωνα με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Pascal Canfin – ο οποίος είναι μέλος του κόμματος του Μακρόν – η χώρα του επίσης δεν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Επιτροπής.
Ωστόσο, το ρίσκο είναι υψηλό για τις χώρες της ΕΕ, καθώς ο κανονισμός μπορεί να μπλοκαριστεί επίσημα μόνο εάν η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών ψηφίσει εναντίον του.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 55% των κρατών μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θα πρέπει όχι μόνο να απέχουν, αλλά και να ψηφίσουν ενεργά κατά του σχεδίου επανέγκρισης της Επιτροπής.
Πηγή: Euractiv.gr