Την ευκαιρία να δοκιμάσουν οίνους με ποικιλίες που μεγαλώνουν στη μεσσηνιακή γη είχαν περισσότεροι από 600 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρέθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου "Messinia Terroirs" που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Navarino Agora.
Δέκα Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες οίνων και προσέφεραν για γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες.
Κατά την διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολή ταινίας σε θερινό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
«Τα μεσσηνιακά κρασιά είναι ένας κρυμμένος θησαυρός σε επίπεδο ιστορίας και ποιότητας. Όμως παρά την πλούσια ιστορία, την πρωτοπορία και το σημαντικό ρόλο της στην αναβάθμιση του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα, μέχρι τώρα ο τόπος δεν έχει ακολουθήσει την ευρύτερη ανάπτυξη που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου - ΙΚΒΚΚ, Ξενοφώντας Κάππα.
Το ίδρυμα υποστηρίζει τους παραγωγούς τόσο σε τεχνογνωσία, όπου χρειάζεται, όσο και σε επίπεδο branding «ώστε να αναδείξουμε τα ποιοτικά κρασιά της Μεσσηνίας, προκειμένου ο τόπος να λάβει τη θέση που πραγματικά του αξίζει ανάμεσα σε άλλα φημισμένα πλέον ελληνικά terroirs».
Για αυτό δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο «το brand Messinia Terroirs που θα δώσει στη Μεσσηνία, ως οινοπαραγωγό περιοχή, αναγνωρίσιμη ταυτότητα και θα καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών».
Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία να παρουσιαστούν τα κρασιά στον τόπο τους και να αναδειχθεί το terroir σε ένα κοινό που εκτιμά το κρασί. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κάππα, αποτελεί μια «ευκαιρία στην προσπάθεια συντονισμού που γίνεται από τους τοπικούς παραγωγούς για μια κοινή παρουσία και ταυτότητα» ενώ «το ίδιο το φεστιβάλ από μόνο του αρχίζει και διαμορφώνει αυτή την κοινή εικόνα και ιστορία του μεσσηνιακού κρασιού, επιτρέποντας σε όλους τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν από κοινού τα δυνατά σημεία της Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα να τους γνωρίσει και το κοινό που ως τώρα πιθανά δεν είχε την ευκαιρία».
Τι έχει σειρά
Το πρόγραμμα για το μεσσηνιακό κρασί είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στο οποίο εντάσσεται και η μεσσηνιακή διατροφή.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάππα «Όσον αφορά το κρασί, είμαστε ήδη σε επαφή με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προσεγγίζοντας μια σειρά τεχνικών θεμάτων, όπως τις δυνατότητες του terroir, τις ξεχασμένες ποικιλίες της περιοχής, την ιστορία του κρασιού, τις πρακτικές καλλιέργειας προκειμένου να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε γνωστικό και τεχνικό επίπεδο».
Τι είναι το ίδρυμα και ποιοι οι στόχοι του
Σκοπός του Ιδρύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2021, είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. «Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα -δεν λαμβάνει απλά μέρος- που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας» είπε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος συμπληρώνοντας ότι «Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών».
Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες ενασχόλησης του ΙΚΒΚΚ, καθώς προσεγγίζει πάντα το θέμα μέσα από τις ανάγκες των παραγωγών αλλά και της αγοράς, εστιάζοντας παράλληλα σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας αλλά και ανάδειξης των προϊόντων και των καλών πρακτικών.
«Σίγουρα και μετρημένα η Μεσσηνία την τελευταία δεκαετία έχει βελτιώσει το αγροτικό ΑΕΠ της αυτό φυσικά έχει προκύψει από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά με βάση και τις μετρήσεις μας, εκτιμούμε ότι η στήριξη μας προς αυτούς έχει βοηθήσει και έχει βάλει το λιθαράκι της» κατέληξε ο κ. Κάππα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ