Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια απειλή και για την καλλιέργεια καφέ, με την ποικιλία arabica να αντιμετωπίζει προβλήματα περισσότερο από τις άλλες ποικιλίες.
Κάποιες άλλες ποικιλίες καφέ, όπως η robusta και η liberica, είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή από τον arabica, ωστόσο οι καλλιεργητές αποφεύγουν αυτές τις δύο ποικιλίες, επειδή οι καταναλωτές προτιμούν τον Arabica λόγω έντονης γεύσης και μυρωδιάς.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, τα Starbucks τονίζουν το πρόβλημα με την αύξηση κόστους για τον υψηλής ποιότητας καφέ Arabica, αλλά και στη μειωμένη διαθεσιμότητα της ποικιλίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η σωστή καλλιέργεια καφέ απαιτεί συγκεκριμένη θερμοκρασία, φως και επίπεδα υγρασίας», με τις συνθήκες αυτή τη στιγμή να πληρούνται σε κάποια σημεία της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται να μειώσει έως το 2050 κατά 50% τις εκτάσεις, στις οποίες θα μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές.
Όπως αναφέρει το CNN, τα Starbucks, που αγοράζουν το 3% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μία νέα ποικιλία Arabica, η οποία θα μπορεί να διατηρείται καλύτερα σε έναν πλανήτη, του οποίου η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, οι επιστήμονες των Starbucks καλλιεργούν διάφορα είδη δέντρων καφέ, προσπαθώντας να βρουν αυτά που θα έχουν υψηλή απόδοση σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και, μεταξύ άλλων, θα είναι ανθεκτικά στα ζιζάνια, που επιτίθενται στα δέντρα και πολλαπλασιάζονται εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Έπειτα από εκατοντάδες προσπάθειες, η εταιρεία έχει καταλήξει σε έξι ποικιλίες που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τη γεύση και το άρωμα. Ήδη, ο κατάλογος με τις έξι νέες ποικιλίες είναι διαθέσιμος στους αγρότες που εργάζονται στη φάρμα της εταιρείας, ένα κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας στην Κόστα Ρίκα.