Σημαντικά στοιχεία για τις καιρικές αλλαγές, κλιματική αλλαγή, με συνέπειες και στον πρωτογενή τομέα, δίνει η συλλογή δεδομένων από το Δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που εγκατέστησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Δυτική Μακεδονία, και χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Μετεωρολογικός Σταθμός Πτολεμαΐδας, που λειτούργησε το 2001.
Έτσι, και σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Γιώργο Βασιλειάδη, τα τελευταία 5-6 χρόνια παρατηρείται, μείωση του αριθμού των χιονοπτώσεων σε ετήσια βάση, σταδιακή άνοδος της μέσης τιμής θερμοκρασίας κατ’ έτος, αρκετές ημέρες, κατά την περίοδο της Άνοιξης, συναντάται το φαινόμενο των όψιμων παγετώνων που επηρεάζει αρνητικά την καρποφορία και κατ’ επέκταση την απόδοση των δενδροκαλλιέργειών.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο, για αρκετές χρονιές, της μη εκδήλωσης χιονοπτώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, με το τοπίο να μεταβάλλεται, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Ακόμη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα εκατοστά του ύψους του χιονιού σε χαμηλά υψόμετρα της Δ. Μακεδονίας είναι μικρότερο, όπως και στα Αστικά Κέντρα, καθώς και σε ορεινές περιοχές.
Πηγή: ertnews.gr