Μενού Ροή
Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ! - Στο πρόγραμμα και η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το δύσκολο έργο της ταχείας διεκπεραίωσης του νέου προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ, αναθέτει η κυβέρνηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ μέρος των καθηκόντων υλοποίηση και διαχείρισης του εκάστοτε σχετικού Προγράμματος ανατίθεται και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει έτοιμη τροπολογία με την οποία ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθήκοντα, όπως, διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, έλεγχος των δικαιολογητικών, συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, εισήγηση προς τον Φορέα του Προγράμματος για επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία και ενημέρωση για την εξέλιξη του Προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος.

Στην τροπολογία αυτή, προβλέπεται και αποζημίωση ως ποσοστό του προϋπολογισμού των δράσεων που διαχειρίζονται, για την κάλυψη των εξόδων τους, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει, το 2,5 %επί του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του Προγράμματος που βαρύνει σχετική Συλλογική Απόφαση Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες,  αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του νέου προγράμματος που θα στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα φθάσει στο ένα δισ. ευρώ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου

Όπως προανήγγειλε η η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας πρόσφατα στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», στις βασικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο περιλαμβάνεται η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας για την ένταξη στο πρόγραμμα και αντ’ αυτής δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, δηλαδή μέσω συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση θα είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπ' όψιν στοιχεία όπως η αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, οι βαθμοημέρες, η αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, η παλαιότητα κατασκευής, το εισόδημα, το εάν οι αιτούντες είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας ενώ ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις.

Η κατανομή των πόρων του νέου προγράμματος

Άλλη μία αλλαγή που προωθείται στο σχεδιασμό του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αφορά στην κατανομή των πόρων, η οποία σχεδιάζεται να γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του νέου κύκλου δεν έχει «κλειδώσει», μια πρώτη ιδέα για τα κονδύλια μπορεί να δώσει ο στόχος του υπουργείου για τον αριθμό των υπαγωγών.

Στόχος του επόμενου κύκλου, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου είναι να ενταχθούν 50.000 κατοικίες, να «πέσουν» στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», σημείωσε σχετικά η Γενική Γραμματέας.

Οι στρεβλώσεις και οι διορθωτικές κινήσεις

Στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος το ΥΠΕΝ λαμβάνει υπ’ όψιν και το γεγονός ότι στο β’ κύκλο του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρατηρείται μικρή συμμετοχή από την πλευρά της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας (των οικονομικά ασθενέστερων). Συγκεκριμένα, το 61,8% των αιτούντων προέρχονται από τις δυο πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες (τα πιο χαμηλά εισοδήματα) αλλά μόλις το 10,8% βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία (οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες).

Ως προς το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων (έχουν εκφραστεί επανειλημμένως αιτήματα από την πλευρά της αγοράς για αύξηση των πόρων για αυτά τα προγράμματα), η κ. Σδούκου σημείωσε ότι «στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ σχολιάστηκε το "μποτιλιάρισμα" των αιτήσεων, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο λόγω των υψηλών επιδοτήσεων … Όσος προϋπολογισμός και να διατεθεί δεν θα είναι ποτέ αρκετός για να καλύψει το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας