Μενού Ροή
Στα μέσα Νοεμβρίου ο ΄νέος "ορίζοντας" για το "Εξοικονομώ"

Του Γιώργου Αλεξάκη 

Γύρω στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες  η υπογραφή κι έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίγει το δρόμο για το νέα φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Στην ΚΥΑ αυτή, θα εξειδικεύεται το αναθεωρημένο πλαίσιο, όπου πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος.

Λίγο νωρίτερα θα πρέπει να εκδοθεί και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να υπάρξει μια «προπαίδευση» των ενδιαφερομένων.

Βέβαια στην παρούσα φάση, καθώς, πλέον καταργείται η σειρά προτεραιότητας, δεν θα πρέπει, όπως τονίζεται από πηγές του ΥΠΕΝ, στους ενδιαφερομένους να υπάρχει αγωνία για το πώς θα υποβάλουν γρήγορα τις αιτήσεις, μια πλέον θα αξιολογούνται πλέον βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Άλλωστε θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος για να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ανοίξει ενιαία για όλη τη χώρα.

 

Αύξηση επιδότησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει προκύψει μια σχετική καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος. Κύριος λόγος η εκτίναξη του κόστους σε πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εν όψει του νέου προγράμματος, που αναμένεται με τη μόχλευση να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξήσει την επιδότηση, μετά και τη σχετική διαβούλευση που έχει γίνει. Μάλιστα, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, πριν μία εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Τόνισε ότι «λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.»

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, για τη νέα φάση του Προγράμματος, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας είναι:

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%)
  • ΑΜΕΑ (5%)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας