Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία ενεργοβόρων συσκευών στο δημόσιο αλλά και παραινέσεις προς του πολίτες να βάλουν στην καθημερινότητά τους απλές κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.
Εν αναμονή των εγκρίσεων από την ΕΕ του μηχανισμού που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου και προβλέπει ότι οι θα αποζημιώνονται με βάση πλαφόν ανά τεχνολογία που θα οριστεί με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά οι προμηθευτές θα αγοράζουν στην τιμή της προημερήσιας αγοράς η κυβέρνηση προχωρά πιο άμεσα σε ανακοινώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι, όπως φαίνεται, σε εναρμόνιση με τις συστάσεις τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ, τα νέα "αναχώματα" για την ενεργειακή ακρίβεια.
Στο φόντο, μάλιστα, της αναμενόμενης εκτόξευσης του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 11% (την Πέμπτη οι ανακοινώσεις) και ειδικά του ράλι ανόδου των επιμέρους δεικτών ενέργειας η κυβέρνηση με τη νέα δέσμη αυτή μέτρων επιδιώκει να έχει άμεσα αποτελέσματα.
Κόφτης και θερμοστάτης
Έτσι, με βάση πληροφορίες αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να εκδοθεί ένα corpus οδηγιών και κινήτρων για την εξοικονόμηση στις δημόσιες υπηρεσίες.
Έτσι, π.χ. τα κλιματιστικά θα πρέπει να λειτουργούν μεταξύ 26-27 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι και στους 19 βαθμούς το χειμώνα, οι φωτισμοί να σβήνουν όταν δε χρειάζεται και βέβαια σίγουρα μετά το πέρας των εργασιών, (όπως γινόταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004), ενώ θα προωθηθεί και η αντικατάσταση παραδοσιακών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης (Led).
Επιπλέον, θα προωθηθεί το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού, κάτι βέβαια που ήδη γίνεται σε πολλές περιοχές (π.χ. εσχάτως αλλάζει ο φωτισμός στην Λεωφόρο Ποσειδώνος στα νότια της Αθήνας).
Παράλληλα, αναμένονται και κίνητρα ανά υπηρεσία για επίτευξη στόχων εξοικονόμησης, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης ή βέβαια και το “ψαλίδι”, εάν δεν τηρούνται οι στοχοθεσίες εξοικονόμησης. . Η, δε, πιστοποίηση, της μείωσης της κατανάλωσης θα γίνεται με την αντιπαραβολή του ιστορικού των καταναλώσεων.
Οι πολίτες και οι … βεντάλιες
Παράλληλα, κατά το πρότυπο του τι έχει συμβεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου υπήρξαν συστάσεις μεταξύ σοβαρού και αστείου για τη … χρήση βεντάλιας θα εκδοθούν οδηγίες - παραινέσεις για εξοικονόμηση και προς του πολίτες π.χ. για τον τρόπο χρήσης των κλιματιστικών, των καυστήρων θέρμανσης, την οικονομική οδήγηση ή την μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, τα όρια ταχύτητας (όπως είχε γίνει τα χρόνια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του ‘70).
Το ΔΝΤ και το “φρένο” στις επιδοτήσεις
Στο μεταξύ το ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Policy for Mitigating the Social Impact of High Energy and Food Prices που δημοσίευσε χθες συστήνει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμο, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, επισημαίνει πως οι επιδοτήσεις που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις προς τους καταναλωτές ουσιαστικά κατέληξαν να ενθαρρύνουν την ενεργειακή κατανάλωση, κάτι που κατέληξε τελικά να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Η έκθεση υποστηρίζει πως αντί για τους προσωρινούς φόρους που επιβάλουν κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, στις ενεργειακές εταιρείες, τα κράτη θα πρέπει καλύτερα να προτιμήσουν να δρομολογήσουν μόνιμους φόρους στα υπερβάλλοντα κέρδη των επιχειρήσεων.