Στις προοπτικές ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Τα προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: Εκπαίδευση, Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν, στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η εθνική επιτροπή της UNESCO, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε πως «η εκδήλωση σηματοδοτεί τον ερχομό της UNESCO στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη της Πάτρας», προκειμένου, όπως πρόσθεσε, «να δουλέψουμε μαζί, να συμβάλλουμε στους σκοπούς της και να μας δώσει τα εργαλεία να αποκαλύψουμε, να περιγράψουμε, να υποστηρίξουμε και να παραδώσουμε στον κόσμο και το μέλλον την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα».
Επίσης, τόνισε ότι «η Αχαΐα και συνολικά η Δυτική Ελλάδα έχει πάρα πολλά να δείξει και να αναδείξει, με τη στήριξη της UNESCO, ενός οργανισμού παγκόσμιου κύρους, που μπορεί να μετατρέψει στοιχεία της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας του τόπου μας σε παγκόσμια brand».
Εξειδικεύοντας τις προοπτικές, ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε: «Ήδη, αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη του καρναβαλιού της Πάτρας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Και την ένταξη του γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Όμως, ο τόπος μας έχει πάρα πολλά να δείξει. Ως παράδειγμα θα αναφερθώ στις αναβαθμίδες των αμπελώνων της Αιγιάλειας, έναν μοναδικό και υπέροχο τρόπο παραδοσιακής καλλιέργειας, στον σπάνιο και προστατευόμενο οικότοπο της Στροφυλιάς κ.ά.».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα συμβάλλει «στην προσπάθεια ίδρυσης έδρας υπό την αιγίδα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο Πατρών», ενώ κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εκκινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στα δίκτυα Learning cities, σχολείων UNESCO κ.ά.».
«Για να τα υλοποιήσουμε όμως», συνέχισε, «χρειαζόμαστε τις ιδέες και τη δράση όλων, όπως του πρύτανη, των δημοτικών Αρχών, των αγροτικών συλλόγων, των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών, ακόμα και των πολλών και καλών εθελοντικών οργανώσεων των ενεργών πολιτών της περιοχής», ανέφερε.
«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι εδώ για να βοηθήσει και να συμβάλλει με κάθε τρόπο, ώστε η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο, όπως βέβαια είναι εδώ και η εθνική επιτροπή της UNESCO», κατέληξε ο κ. Κατσανιώτης.