Μενού Ροή
airbnb
Τέλος Ανθεκτικότητας: Ο τουρισμός στηρίζει τα “αναχώματα” στην κλιματική κρίση - Ποια καταλύματα "πληρώνουν" το μάρμαρο;

Από την Πρωτοχρονιά μπήκε στην καθημερινότητα το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας που αντικαθιστά τον παλιό Φόρο Διαμονής για όσους και όσες κάνουν χρήση υπηρεσιών διαμονής, από το τέλος Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb. Μέσα από το τέλος αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να στηρίξει την προσπάθεια για συλλογή περισσότερων πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το νέο ημερήσιο Τέλος Ανθεκτικότητας από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, υπολογίζεται ως εξής: 

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το νέο ημερήσιο Τέλος Ανθεκτικότητας από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, υπολογίζεται ως εξής: 

  • Στα ξενοδοχεία 

αα) 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ) 

αβ) 3 αστέρων: 3 ευρώ (αντί 1,50 ευρώ) 

αγ) 4 αστέρων: 7 ευρώ (αντί 3 ευρώ) 

αδ) 5 αστέρων: 10 ευρώ (αντί 4 ευρώ) 

  • σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ) 

  • σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ (αντί 0 ευρώ). Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ, 

  • σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ. 

 

Για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από το Νοέμβριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, το Τέλος Ανθεκτικότητας παραμένει στα επίπεδα του Φόρου Διαμονής, με εξαίρεση τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου θα ισχύει ημερήσια επιβάρυνση 0,50 ευρώ. Ειδικά για τα μεγαλύτερα ακίνητα, το Τέλος θα είναι 4 ευρώ.  

Το Τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις τουριστικές επιχειρήσεις.  

Να σημειωθεί, ότι ο κλάδος έχει εκφράσει ενστάσεις, κυρίως για το ότι το Τέλος επιβάλλεται οριζόντια σε περιοχές, όπου ο  τουρισμός δεν έχει την ίδια “ταχύτητα”, ένταση και διάρκεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το Τέλος είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τα χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία, σε  μη αναπτυγμένες περιοχές, όπου οι τιμές είναι χαμηλά και ποσοστιαία το Τέλος επιβαρύνει την τιμή. Με βάση εκτιμήσεις, για το 25% των ξενοδοχείων που έχουν την χαμηλότερη τιμή, η επιβάρυνση μπορεί να φτάνει και το 7%-13% της τιμής για τον Αύγουστο, ενώ για τους μήνες που δεν θεωρούνται αιχμής το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμανθεί από 8% έως και 20%. Για το 75% των ξενοδοχείων τους μη τουριστικούς μήνες το Τέλος αυτό θα κυμανθεί στο 5% – 20% της τιμής τους, ενώ γενικά τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του Τέλους στην τιμή αυξάνεται από 2 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ουσιαστικά, πάντως, στα τριήμερα του Μαρτίου που έρχονται της Καθαράς Δευτέρας και της 25η Μαρτίου, που πέφτουν συνεχόμενα θα “γίνει το πρώτο ταμείο”.

Ανταποδοτικότητα

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κλάδος του τουρισμού και η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ζητήσει και όπως έχει αναφέρει η ίδια, υπάρχει η σχετική δέσμευση από το οικονομικό επιτελείο, τα ποσά που θα συλλέγονται να πηγαίνουν σε επενδύσεις για τη θωράκιση των προορισμών από την κλιματική αλλαγή. Ουσιαστικά, όπως έχει πει η υπουργός επιδιώκεται μια ανταποδοτικότητα, ώστε να μην εξελιχθεί και πάλι η νέα αυτή επιβάρυνση σε μια κίνηση χωρίς αντίκρυσμα για τον τουρισμό, που δεν στηρίζει την ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι προορισμοί αναζητούν ένα  μονοπάτι αειφορίας και βιωσιμότητας.

Να σημειωθεί ότι με βάση το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το Υπουργείο Τουρισμού, η βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών είναι βασικός στόχος. Μάλιστα, μεταξύ άλλων προβλέπεται, η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται, η συμβασιοποίηση του έργου χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Επισημαίνεται ότι έχουν ανατεθεί καθήκοντα υλοποίησης του έργου στο Τ.Ε.Ε. Το αντικείμενο του έργου συνίσταται στην παροχή Υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας και ιστότοπου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα παραμετροποίησης για την ανάπτυξη των Περιφερειακών - Τοπικών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να καθίστανται διαθέσιμα τα αναγκαία δεδομένα και στοιχεία προς το Εθνικό Παρατηρητήριο. 

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία  Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο. Με τις διατάξεις του άρ. 5 του ν. 5061/2023 «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α’179) ολοκληρώθηκε η σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο. Το 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του αναγκαίου μεθοδολογικού προτύπου για τη μέτρηση και παρακολούθηση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού και η αξιολόγησή του (fine tuning) μέσω πιλοτικών ερευνών. 

Αυτές οι κινήσεις ουσιαστικά συμπληρώνουν τα “παζλ” της νέας προσπάθειας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, προσπάθεια, όμως που απαιτεί και πόρους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας