Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να ανοίξουν δυο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις, που η αγορά αναμένει με “ζέση”.
Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας, την Τρίτη, στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Reframing Tourism», δρομολογείται, άμεσα, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες με μπαταρίες για επιχειρήσεις.
«Στόχος είναι κάθε επιχείρηση να γίνει prosumer, δηλαδή και παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας και αυτό θα είναι εφικτό μέσω χρηματοδοτικών και ρυθμιστικών εργαλείων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα» ανέφερε η κ. Σδούκου.
Πιο συγκεκριμένα, για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προβλέπεται πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του 50% της ενεργειακής αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα δεσμεύονται να αποδείξουν πως η επένδυση θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 40% και 30% έως 35% μειωμένες εκπομπές άνθρακα.
Πάντως, μεγάλο ζητούμενο, για την αγορά είναι το εάν και πόσο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, που “ειρήσθω εν παρόδω”, είναι “φτωχό” για το μέγεθος και το αποτύπωμα του κλάδου τόσο σε ενεργειακή κατανάλωση, όσο και στην εθνική οικονομία, οι “μικροί”. Δηλαδή, όπως αναφέρεται από φορείς, μικρές μονάδες και κυρίως με κατηγοριοποίηση κάτω των 4 αστέρων, που γενικά είναι “εκτός” περιμέτρου αν και αποτελούν το 80% των καταλυμάτων.
Πάντως, η κ. Σδούκου ανέδειξε, στην παρέμβασή της, τα εμπόδια ενεργειακής μετάβασης των ξενοδόχων. Όπως είπε το υψηλό κόστος ενέργειας και η δυσκολία πρόσβασης στο δίκτυο, είναι αντικειμενικά, για αυτό και τα εργαλεία του κράτους «είναι χρηματοδοτικά και ρυθμιστικά». Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε κορεσμένα δίκτυα, είναι γεγονός πως θέλουν να μπουν φωτοβολταϊκά σε πολλές επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει εντολή σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο δίκτυο».
Το δεύτερο πρόγραμμα, που προανήγγειλε η υφυπουργός, θα ξεκινήσει να ‘τρέχει” από τον επόμενο μήνα θα αφορά στην επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης για την παραγωγή ενέργειας. Θα είναι συνολικής χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου.
Παρέμβαση ΥΠΑΝ
Παράλληλα, άλλη μια δράση με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Κώστα Σκρέκα, ώστε να ξεμπλοκάρει για διαδικασίες. Συγκεκριμένα με βάση όσα είπε στο ίδιο συνέδριο ο Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στην πιστοποίηση και τον έλεγχο των επενδύσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο. Ο υπουργός σημείωσε ενώπιον των μελών του ΣΕΤΕ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αξιολόγηση του εκάστοτε επενδυτικού πλάνου, αλλά του ελέγχου της πιστοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ολόκληρη η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια, ενώ προσεχώς νομοθετείται διάταξη που θα δίνει μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό πριν από το 2010.
Για τη μείωση αυτών των καθυστερήσεων, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί την αξιολόγηση των σχεδίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε ο οριστικός πίνακας των επιλέξιμων σχεδίων να αναρτάται αμέσως όταν λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, ενώ θα τυποποιηθούν οι επιλέξιμες δαπάνες. Βάσει αυτών των αλλαγών, που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, η διάρκεια αξιολόγησης θα μειωθεί από ένα έως δύο χρόνια. «Από εδώ και πέρα τα κριτήρια θα είναι απόλυτα αντικειμενικά και μεγάλη βαρύτητα θα έχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής μονάδας που θα θέλει να ενταχθεί. Θα ισοδυναμεί με περισσότερα μόρια στην περίπτωση που έχει χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλή ποσότητα αποβλήτων», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο projects συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, έργα 4,5 δισ. έχουν καταταγεί στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού εντάχθηκαν έργα 1 δισ. ευρώ.