Σε ρυθμό ενεργειακών Τραμπ κινείται ο σημερινός Unabomber, με τον πλανήτη να στρέφει το ενδιαφέρον του στο oil and gas, ενώ η Μεσόγειος και δη το ανατολικό τμήμα της εξελίσσεται στο hot spot των εξορύξεων. Αποκαλύπτουμε το drill play στην Μεσόγειο, το Greek Drill και την στάση των βουλευτών, το έργο Στάσση στους αγρότες, ο νέος τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, το ρεύμα εξ’ ουρανού και το σχέδιο εισαγωγής στο χρηματιστήριο για την Elpedison.
- Ο τυφώνας Trump και οι νέες ισορροπίες στον πλανήτη
- Το energy play στη Wall και το drill play στη Μεσόγειο
- Η μάχη για τα φορτία LNG, η τιμή και η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
- To «Greek drill» και η στάση των βουλευτών
- Η αντιπαράθεση για τις εξορύξεις και το respect στον Γιάννη Μανιάτη
- Το έργο του Γ. Στάσση για τους αγρότες και το… γάντι του Κ. Μητσοτάκη
- Από τη γενιά των 40άρηδων ο νέος τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ
- Η «γραμμή» Σκυλακάκη και οι άφαντοι σεϊχηδες
- Το ρεύμα εξ ουρανού και ο λυρικός υπουργός
- Από το Τσερνομπίλ στη γενιά «ηλεκτρικό, όχι ευχαριστώ»
- Elpedison: Σχέδιο δυναμικής ανάπτυξης και στο βάθος ΧΑΑ
Ο τυφώνας Trump και οι νέες ισορροπίες στον πλανήτη
Χωρίς καλά καλά να συμπληρώσει μια εβδομάδα στο Λευκό Οίκο, ο Trump φέρνει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται με μεγάλη ορμή -σε σημείο που να γίνεται λόγος για τυφώνα Trump στις αγορές- να αλλάξει, και μάλιστα πολύ γρήγορα, πολλά απ’ όσα θεωρούνταν δεδομένα για δεκαετίες.
Φυσικά, θα πρέπει να καταλαγιάσει η σκόνη για να φανεί εάν από τις αλλαγές που δρομολογούνται ο πλανήτης θα (ξανα)βρει τις ισορροπίες του ώστε από το παλιό να χτιστεί κάτι καινούργιο και να μην μείνουν (μόνο) ερείπια.
Ο χρόνος είναι, πάντως, πλέον πυκνός και η ανθρωπότητα έχει την once in a lifetime ευκαιρία να βιώσει την ιστορία εν τω γίγνεσθαι.
Το energy play στη Wall και το drill play στη Μεσόγειο
Η ενέργεια δεν είναι απλά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, είναι η βάση, το θεμέλιο στο οποίο χτίζει τις πολυεπίπεδες πολιτικές του ο νέος πλανητάρχης. Και οι αγορές φαίνεται για την ώρα να ανταποκρίνονται θετικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο υπο-δείκτης ενέργειας του S&P 500 στη Wall Street έχει στις 25 πρώτες ημέρες του 2025 την καλύτερη απόδοση, πάνω από 8,5%, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στο επίσης θετικό 3,73%.
Την ίδια ώρα όλος ο πλανήτης δείχνει να στρέφει το ενδιαφέρον του στο oil and gas, ενώ η Μεσόγειος και δη το ανατολικό τμήμα της εξελίσσεται στο hot spot των εξορύξεων. Όλες οι χώρες, από την Αίγυπτο και την Κύπρο έως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία προχωρούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων τους, ενώ ο πλανήτης και ειδικά η Ευρώπη διψά για φυσικό αέριο.
Η μάχη για τα φορτία LNG, η τιμή και η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Τα φώτα της επικαιρότητας πέφτουν αυτές τις ημέρες στο φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη, επιχειρώντας να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, στρέφεται στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες, χρησιμοποιώντας μάλιστα το LNG ως όπλο για να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ στη λογική «αντί να μας επιβάλλετε δασμούς, θα αγοράσουμε περισσότερο LNG ώστε να εξισορροπηθεί το διμερές εμπορικό ισοζύγιο» (σαφέστατα πλεονασματικό υπέρ της ΕΕ).
Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου στο φυσικό αέριο είναι που σταματά η πολιτική και που ξεκινά η αγορά υπό την έννοια ότι οι αμερικανικές εταιρείες διακινούν LNG με μακροχρόνια συμβόλαια χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ενώ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες το προμηθεύονται από διάφορες χώρες, χωρίς επίσης γεωγραφικούς περιορισμούς.
Τις προηγούμενες ημέρες τη λύση έδωσε η αυξημένη τιμή στην Ευρώπη (TTF) σε συνδυασμό με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, περίοδος διακοπών, άρα και μειωμένης ζήτησης. Τις επόμενες εβδομάδες, όμως, η ζήτηση στην Ασία προφανώς θα αυξηθεί, άρα προμηνύεται σκληρή μάχη για τα φορτία LNG με συνεπαγόμενη αύξηση της τιμής.
Επισημαίνεται ότι από τις 8 Ιανουαρίου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 7 πλοία LNG που κατευθυνόντουσαν από τις ΗΠΑ στην Ασία αλλά τελικά άλλαξαν ρότα για την Ευρώπη, ακριβώς λόγω της πιο ελκυστικής τιμής.
Ο πρόεδρος Trump διαβεβαίωσε, πάντως, στην ομιλία του στο Νταβός ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι θα εξασφαλίσουν τις ποσότητες LNG που χρειάζεται η Ευρώπη, εφ’ όσον φυσικά επιτευχθεί συμφωνία. Έχει τη σημασία του ότι το σχετικό ερώτημα του το υπέβαλε ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.
To «Greek drill» και η στάση των βουλευτών
Στο club του… τρυπανιού εισέρχεται και η Ελλάδα με το «Greek drill» να κυριαρχεί, ευλόγως, στην ειδησεογραφία των ημερών.
Η είδηση ότι ξεκινούν οι έρευνες από την αμερικανική Chevron για πιθανή αξιοποίηση υδρογονανθράκων από το ελληνικό υπέδαφος καταρρίπτει ένα ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας: δεν έχει υπάρξει ούτε μια αντίδραση βουλευτή (εναντίον των εξορύξεων) που να εκφραστεί με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή.
Πρόκειται για τους ίδιους βουλευτές που «βομβαρδίζουν» με δεκάδες ερωτήσεις κάθε εβδομάδα εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έργα ΑΠΕ, ειδικά αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Στο εύλογο επιχείρημα ότι η μη αντίδραση πιθανό να συνδέεται με το ότι χρειάζονται περίπου 5-6 χρόνια για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα, εφ’ όσον βέβαια κριθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, η απάντηση είναι ότι και τα πλωτά αιολικά θα εγκατασταθούν μετά από χρόνια, ωστόσο αντιδράσεις υπήρξαν και μάλιστα έντονες από την day one, οι οποίες και συνεχίζονται.
Η αντιπαράθεση για τις εξορύξεις και το respect στον Γιάννη Μανιάτη
Η μόνη αντίδραση κομμάτων για τις εξορύξεις κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση: να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση επειδή κατά την άποψή τους δεν προχώρησε γρήγορα και να την πιέσουν να επιταχύνει.
Μ’ αυτή τη λογική κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ με τον ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να υπενθυμίζει ότι η Chevron έχει βασιστεί στα στοιχεία των ερευνών που έγιναν το 2011.
Το επισήμανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση που είχε προχθές, Παρασκευή στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, όταν εκείνος ανέδειξε στην ομιλία του την ενεργειακή αλλά και γεωπολιτική σημασία της παρουσίας των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα, της Exxon και της Chevron.
«Ναι, αλλά δεν έγιναν επί ημερών σας. Επί ημερών μας έγιναν, κ. Ανδρουλάκη. Τι να κάνουμε; Δεν λέω, ο κ. Μανιάτης, ναι, έκανε μια σοβαρή προσπάθεια, την αναγνωρίζω, σοβαρός άνθρωπος είναι. Αλλά επί ημερών μας έγιναν όλα αυτά, εμείς τους φέραμε, εν πάση περιπτώσει, στην Ελλάδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το έργο του Γ. Στάσση για τους αγρότες και το… γάντι του Κ. Μητσοτάκη
Μια δεύτερη προσωπικότητα του τομέα της ενέργειας που πρωταγωνίστησε στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» που εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για τους αγρότες, πρόγραμμα που πιστώνεται μεν σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση, είναι κοινό μυστικό, όμως, ότι το έχει επεξεργαστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο η ΔΕΗ σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε, πάντως, να γνωρίζει σε βάθος τα ενεργειακά θέματα, αν και η συζήτηση είχε αντικείμενο τον αγροδιατροφικό τομέα, και μάλιστα προχώρησε σε μία κίνηση που δεν συνηθίζεται: προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει (μέσω προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης ή επίκαιρης ερώτησης) να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Θα έχει ενδιαφέρον εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης σηκώσει το γάντι.
Από τη γενιά των 40άρηδων ο νέος τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ
Μιας και ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, από τη γενιά των 40άρηδων επιδιώκεται να προέλθει ο νέος γραμματέας του τομέα Ενέργειας του κόμματος, ο οποίος -ιδανικά- θα πρέπει να συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την πολιτική εμπειρία. Στην επιλογή του νέου γραμματέα, ο οποίος πιθανότατα θα προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο ή από θεσμικό φορέα της ενέργειας, συμβάλλει και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία και των δύο προαναφερθέντων χώρων.
Η «γραμμή» Σκυλακάκη και οι άφαντοι σεϊχηδες
Έχει τη σημασία του ότι την είδηση για το «Drill, Greek, drill» (κατά το Τραμπικό «Drill, baby, drill») την αντιμετώπισαν η ελληνική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης με πρωτόγνωρη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ούτε πακτωλός δισεκατομμυρίων ούτε … σεϊχηδες ούτε χρυσά κουτάλια εμφανίστηκαν αυτή τη φορά, αντίθετα προς τις προηγούμενες.
Συνέβαλε καθοριστικά και η «γραμμή» της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε από τον συνετό υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος τοποθέτησε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, καλλιεργώντας ορθολογικές προσδοκίες, με τεχνοκρατικό λόγο, χωρίς θριαμβολογίες και πομπώδη λεκτικά σχήματα.
Το ρεύμα εξ ουρανού και ο λυρικός υπουργός
Ο υπουργός ήταν, πάντως, πιο λυρικός την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η είδηση για το «Greek drill» απαντώντας σε μια ακόμη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή -αυτή τη φορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου-κατά των ΑΠΕ και συγκεκριμένα κατά των πλωτών αιολικών.
«Οι ανεμογεννήτριες είναι ένα προσφιλές θέμα τον τελευταίο καιρό αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους υπερασπιστή του περιβάλλοντος, χωρίς όμως να μας εξηγούν πώς ακριβώς θα παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα χωρίς να προκαλούμε τεράστια βλάβη από πλευράς κλιματικής αλλαγής.
Διότι, εδώ έχουμε την εξής δυσκολία: Το ρεύμα, θα θέλαμε να σηκώσουμε τα χέρια μας και να κατεβαίνει από τον ουρανό, αλλά δεν είθισται αυτό, πρέπει να το παράξουμε. Πώς θα το παράξουμε; Είτε αιολικά είτε φωτοβολταϊκά. Και τα δύο καταλαμβάνουν χώρο και μπορεί να μην θέλουμε να τα βλέπουμε. Αυτή είναι κατά βάση η δυσκολία. Είτε μέσω άνθρακα ή φυσικού αερίου, CO2 -κλιματική αλλαγή- είτε πυρηνικά. Δεν φαντάζομαι η κυρία Κωνσταντοπούλου τελευταίως να έχει αποφασίσει να προσχωρήσει στο φιλοπυρηνικό κίνημα. Αν δεν έχει προσχωρήσει σε αυτό, θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς θα παράγουμε ηλεκτρικό στη χώρα».
Από το Τσερνομπίλ στη γενιά «ηλεκτρικό, όχι ευχαριστώ»
Απαντώντας η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» τάχθηκε εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι η ίδια ανήκει στη γενιά που έχει επηρεαστεί από το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ.
Κάτι που επίσης δεν άφησε ασχολίαστο ο Θόδωρος Σκυλακάκης:
«Άκουσα με ενδιαφέρον ότι είσαστε στη γενιά «πυρηνικά, όχι ευχαριστώ». Το ερώτημά μου δεν ήταν αυτό. Το ερώτημα μου είναι αν μπήκατε στη γενιά του «ηλεκτρικό, όχι ευχαριστώ». Διότι, αν δεν θέλετε πυρηνικά -που δεν θέλετε-, εάν δεν θέλετε εργοστάσια λιγνίτη -υποθέτω ότι δεν είσαστε υπέρ του να γεμίσουμε CO2 την ατμόσφαιρα-, αν δεν θέλετε εργοστάσια φυσικού αερίου των μεγάλων ομίλων -που επίσης γεμίζουν CO2 την ατμόσφαιρα και δεν μας επιτρέπουν να πετύχουμε τους στόχους μας- πώς θα έχουμε ηλεκτρικό; Αυτό είναι το ερώτημά μου».
Elpedison: Σχέδιο δυναμικής ανάπτυξης και στο βάθος ΧΑΑ
Σχέδιο δυναμικής ανάπτυξης έχει καταρτίσει για τη θυγατρική της Elpedison η HELLENiQ ENERGY. Μετά την εξαγορά του μεριδίου των Ιταλών και την αποχώρησή τους, η HELLENiQ ENERGY σχεδιάζει να μεταφέρει στην Elpedison, που θα μετονομαστεί, το σύνολο του χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ με γνώμονα να αξιοποιηθεί ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές.
Το σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και κινήσεις που θα συζητηθούν, προβλέπει -στο βάθος- την αυτόνομη είσοδο της Elpedison στο χρηματιστήριο