Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Επανάσταση των ξενοδόχων της Ελούντα
- Η σπαζοκεφαλιά Σκυλακάκη
- Υποχρεωτική η μπαταρία
- Λεφτά υπάρχουν και το δόγμα «όσοι πιστοί προσέλθετε»
- Μέτρα με αναδρομικότητα
- Στο κλασσάτο May Fair Hotel η ΔΕΗ
- Η Φυσικό Αέριο η φτηνότερη εταιρεία
- Ποια είναι όμως η ακριβότερη;
Επανάσταση των ξενοδόχων της Ελούντα
Από την Κρήτη ξεκινά μια ακόμα «επανάσταση», αυτή την φορά ενάντια στα θαλάσσια αιολικά. Το κλίμα είναι ήδη βαρύ και οι ομάδες «αντίδρασης» οργανώνονται και δεν είναι καθόλου αδύναμες. Διαθέτουν και πόρους και δύναμη. Μια πρώτη αίσθηση έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η σχετικά «αθώα» ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου, πίσω από την οποία λέγεται ότι βρίσκονται τα πανίσχυρα συμφέροντα των ξενοδόχων της Ελούντα. Έντεκα εξ’ αυτών συνυπογράφουν την ανακοίνωση. Ως γνωστόν στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπεται εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σε θαλάσσιες περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Σητείας. Κάνουν λόγο για «σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες που θα προκαλέσει η δημιουργία αιολικών πάρκων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλοιώνοντας βίαια τη φυσιογνωμία του τοπίου» από την χωροθέτηση 75 ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 268 μέτρων σε μια απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή. Αφού λένε διάφορα ασαφή όπως ότι η περιοχή αποτελεί ένα ευρύτερο «μνημειακό και ανθρωπογενές περιβάλλον που θα υποστεί αμετάκλητη διαταραχή», το απολαυστικό μέρος της ανακοίνωσης ακολουθεί. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, θα στηθεί ένα θαλάσσιο εργοτάξιο, που θα το βλέπουν επί 9 χρόνια οι τουρίστες οπαδοί του brand name ELOUNDA και θα υφίστνται οπτική ρύπανση και θόρυβο! Όλοι όσοι υπογράφουν την εν λόγω ανακοίνωση είναι εκτός από πλούσιοι και μορφωμένοι..
Η σπαζοκεφαλιά Σκυλακάκη
Τα πράσινα τιμολόγια, το σχέδιο για τα αυθαίρετα, το νέο Χωροταξικό, ήταν το επισφράγισμα των προσπαθειών του Θεοδώρου Σκυλακάκη και του επιτελείου του για το 2023. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, εκτός των αντιδράσεων για τα θαλάσσια αιολικά, λέγεται απελευθέρωσή ηλεκτρικού χώρου. Είναι η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά σήμερα στο χώρο των ΑΠΕ, διεθνώς. Πώς θα απελευθερώσεις χώρο σε κορεσμένα συστήματα, πετώντας εκτός παιχνιδιού έργα που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, χωρίς όμως να αναστατώσεις την αγορά. Τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο του ΥΠΕΝ μελετά και ξαναμελετά τα σενάρια για να καταλήξει στο τελικό κείμενο. Αυτό μάλλον θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αλλά και πάλι το νομοσχέδιο μπορεί να μην έλθει εντός Ιανουαρίου στην Βουλή. Είναι τόσο συνθέτη η άσκηση, ώστε μάλλον για Φεβρουάριο το βλέπω. Αναμένει όπως καταλαβαίνω ο υπουργός κάποια τελικά συμπεράσματα απο την Ομάδα Διοίκησης Έργου που έχει αναλάβει τη δουλειά. Έτσι μου λένε οι πήγες μου..
Υποχρεωτική η μπαταρία
Ποια τα βασικά του κλειδιά του νέου πλαισίου; Περιορισμοί έγχυσης, κόφτης 40%-50% στην παραγόμενη ενέργεια , πολλοί διαγωνισμοί με μπαταρίες πίσω από τον μετρητή. Οι λύσεις είναι δεδομένες. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Και δεν μπορούν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Επομένως; Η τοποθέτηση μπαταρίας από επενδυτές που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης καθίσταται πλέον υποχρεωτική. Και επίσης καθιερώνονται γενναία κίνητρα σε όσους δεχθούν περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια τους, ακόμη και 40% - 50%.
Λεφτά υπάρχουν και το δόγμα «όσοι πιστοί προσέλθετε»
Ποιους θα αφορά η ρύθμιση; Καταρχήν, έργα συνολικής ισχύος πάνω από 15 GW με όρους σύνδεσης στο σύστημα, αλλά όχι μόνο. Λέγεται ότι θα αφορά και έργα ισχύος 35 GW που περιμένουν στην «ουρά» του ΑΔΜΗΕ αναμένοντας όρους σύνδεσης. Το μήνυμα του Σκυλακάκη για τους διαγωνισμούς θα είναι "όσοι πιστοί προσέλθετε". Εκτιμάται ότι θα έλθουν πολλοί κι ας ανεβαίνει, λόγω μπαταρίας, το κόστος της επένδυσης. Λεφτά άλλωστε υπάρχουν: Όταν σήμερα υπάρχουν επενδυτές διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και 200 ευρώ το στρέμμα σε κάποιες περιοχές για να βάλουν φωτοβολταϊκά - δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από την τρέχουσα τιμή αγοράς των 50 ευρώ - αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα. Και ότι άνετα «χωράει» στον προϋπολογισμό τους μια μπαταρία.
Μέτρα με αναδρομικότητα
Είναι πιθανόν πάντως, όπως σας έχουμε γράψει, τα παραπάνω μέτρα, ναι μεν να νομοθετηθούν τώρα, ωστόσο η εφαρμογή τους να αρχίσει να "τρέχει" όταν θα έρθουν οι πρώτες απαντήσεις της ομάδας διοίκησης έργου. Αυτή στην οποία ο Σκυλακάκης έχει αναθέσει να επιλύσει την «σπαζοκεφαλιά» της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ σε ένα περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο, όπως ο ελληνικός. Είναι απαραίτητο όμως τα μέτρα να θεσπιστούν τώρα, αρχές του 2014, ώστε να μπορούν οι Διαχειριστές να δεσμεύσουν ηλεκτρικό χώρο, ο οποίος θα κινείται πέραν των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030.
Στο κλασσάτο May Fair Hotel η ΔΕΗ
Μεγαλεία θα ζήσει η πάλαι ποτέ πολύπαθη και σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ την μεθεπόμενη εβδομάδα. Το Capital Markets Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο θα λάβει χώρα στις 23 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο May Fair Hotel, στην ομώνυμη σικ συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας: Σύμφωνα με την πρόσκληση που εστάλη στο επενδυτικό κοινό, εκεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης θα παρουσιάσουν -στις 14.00 ώρα Ελλάδος-το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2024-2027. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και η εκδήλωση θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ στους συμμετέχοντες που θα παραστούν δια ζώσης. Όλη η ομάδα της ΔΕΗ την ακριβώς επόμενη μέρα 24 Ιανουαρίου θα πρέπει να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη στο roadshow της JP Morgan στο οποίο θα παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός.
Η Φυσικό Αέριο η φτηνότερη εταιρεία
Αν κάποιος είχε την παραπλανημένη απορία ποια εταιρεία εννοούσε ο υπουργός Ενέργειας, ότι είναι πελάτης της και είναι δυσαρεστημένος από την συμπεριφορά της, είναι σαφές ότι του απαντήθηκε. Δεν ήταν η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πλέον η πιο φτηνή ενεργειακή εταιρεία διαθέτοντας στην αγορά ένα προϊόν σταθερής χρέωσης με 8μηνη διάρκεια. Το προϊόν «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» έχει τιμή 12,3 ευρώ ανά kWh, για όσους καταναλωτές κάνουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, με συνέπεια να είναι αυτή τη στιγμή το φθηνότερο από τα προϊόντα όλων των υπόλοιπων «χρωμάτων». Το αμέσως φθηνότερο σταθερής διάρκειας -12μηνης ωστόσο διάρκειας- έχει χρέωση 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Όσον αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια, για τον Ιανουάριο το πιο ανταγωνιστικό προϊόν είναι το κίτρινο MyHome 4All της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση του συγκεκριμένου προϊόντος είναι 12,405 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο προϊόν της «Φυσικό Αέριο» κατατάσσεται στα κίτρινα τιμολόγια. Κι αυτό για να χαρακτηριστεί μπλε ένα τιμολόγιο σταθερής χρέωσης, θα πρέπει η τιμή του να ισχύει για τουλάχιστον 12μηνο.
Ποια είναι όμως η ακριβότερη;
«Διά της άτοπου απαγωγής» λύσαμε και την απορία ποια ήταν η ακριβότερη εταιρεία που με την οποία είναι συμβεβλημένος ο Θ. Σκυλακάκης. Θυμίζουμε ότι είχε πει: «Εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος δυστυχώς έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές, αλλιώς θα αλλάξω πάροχο». Επίσης αποκλείοντας την ΔΕΗ είχε πει σε άλλη συνέντευξη του ότι “είναι και αυτή με κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της σχήμα”. Αν αποκλείσουμε και την θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ελέγχεται από το κράτος και τον Όμιλο της HELENiQ ENERGY (HE), δηλαδή την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας που έχει το φτηνότερο τιμολόγιο, τότε μας μένει μόνο μια: Η Elpedison θυγατρική της Helleniq Energy με τιμή πρασίνου τιμολογίου στα 17,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ.