Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Η μαγική εβδομάδα Στάσση
- Το δεν «θέλω» των Κυπρίων εξελίσσεται σε σαπουνόπερα
- Το ευχαριστώ Μανουσάκη στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
- Ο Σιάμισιης ήταν αιχμηρός και όποιος κατάλαβε
- Δεν άντεξε ο υποσταθμός την κατανάλωση του Φόρουμ των Δελφών
- Ο Τσάφος μετράει τα ενεργειακά επιτεύγματα
- Στο «ας συντονιστούμε βρε παιδιά» για τα ηλεκτρικά δίκτυα η Σδούκου
- Υπουργός ο «δικός μας» Malinov
- Το Μεγάλο τεστ του Κάθετου διαδρόμου
- Καλές αμοιβές.. έδινε η Μάρμαρα Παυλίδης
Η μαγική εβδομάδα Στάσση
Εβδομάδα της ΔΕΗ ή για την ακρίβεια του Γιώργου Στάσση, ήταν αυτή που πέρασε, με την επιχείρηση να ανακοινώνει τα αποτελέσματα 2023 που κινήθηκαν απολύτως εντός στόχου. Να εξαγγέλλει τη διανομή μερίσματος -για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια- μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό που επισφραγίζει με πανηγυρικό τρόπο τη μεταμόρφωσή της από μια εταιρεία που το 2019 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας σε έναν πολυσχιδή, εξωστρεφή και πράσινο όμιλο που παράγει αξία για τους μετόχους του -συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου εξ’ αυτών που είναι το Δημόσιο. Να ολοκληρώνει την εξαγορά της «Κωτσόβολος» που δημιουργεί συνέργειες πέρα από την παραδοσιακή «σφαίρα» της ενέργειας. Και τέλος να ανακοινώνει μια ιστορική συμφωνία ύψους 2 δις. ευρώ με τη MYTILINEOS, με την οποία ενισχύει έτι περαιτέρω τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία, επεκτείνει σε άλλες τρεις αγορές της Νότιας Ευρώπη (Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία) και διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 9 GW το 2026. The sky is the limit για τον Γιώργο Στάσση που έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία…
Το δεν «θέλω» των Κυπρίων εξελίσσεται σε σαπουνόπερα
Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε την τηλεοπτική σειρά «Τόλμη και Γοητεία». Τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή οι περισσότεροι όμως, βαρέθηκαν να βλέπουν και να ακούν τον Ριτζ, την Μπρουκ και τους άλλους πρωταγωνιστές. Η σειρά «κούρασε», παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να παίζεται επί 37 ολόκληρες σεζόν στις ΗΠΑ. Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει η σαπουνόπερα, με τις εντεινόμενες προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ. Προφανώς καμία. Απλά και αυτή κούρασε. Ένα έργο που όλοι εύχονται στον Μάνο Μανουσάκη να τα καταφέρει να το δημιουργήσει, κολλάει στον ενδιάμεσο σταθμό της διασύνδεσης, την Κύπρο. Όσα ενημερωτικά (δύο την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα), όσα καλέσματα σε διεθνείς επενδυτές και επαφές να κάνει, εάν οι Κύπριοι δεν συμφωνήσουν, το έργο δεν θα γίνει. Η εναλλακτική λύση για τον ΑΔΜΗΕ θα ήταν να επιτεθεί σε όσους τον μπλοκάρουν, αλλά σωστά δεν το κάνει, καθώς όταν ένας σοβαρός άνθρωπος με μεγάλο κύρος στην Κύπρο, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, λέει ότι «έχει υψηλό κόστος». Κάτι ξέρει και πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. Είναι εμφανές ότι σε αυτή την φάση, οι Κύπριοι δεν το θέλουν το έργο. Ας προχωρήσουμε. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχει πέσει όλο το βάρος της ηγετικής μονάδας του ΑΔΜΗΕ στην ανάπτυξη αυτού του έργου, την στιγμή που μένουν πίσω άλλα έργα..
Το ευχαριστώ Μανουσάκη στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
Στις εντεινόμενες προσπάθειες που κάνει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ να πείσει τους ιθύνοντες στην Κύπρο, επιστρατεύει και καλά κάνει κάθε πρόσφορη επαφή. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε πριν από μερικές μέρες με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Julie Fischer, που όπως είπε «ειχα την ευκαιρία να την ενημερώσω για την πρόοδο και τις εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «Great Sea Interconnector. Την ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον της και για την στήριξη που παρέχει εκ μέρους των ΗΠΑ στην απρόσκοπτη υλοποίηση ενός έργου το οποίο όπως συμφωνήσαμε έχει μεγάλη στρατηγική σημασία».
Ο Σιάμισιης ήταν αιχμηρός και όποιος κατάλαβε
Έμπλεη αιχμών ήταν η τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Helleniq Energy στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Σταχυολογούμε μερικές εξ ‘ αυτών: «Οι περικοπές στις λίγες μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ που έχουν γίνει έφτασαν το Μάρτιο το 25-30%» (αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που προωθεί το ΥΠΕΝ η κατανομή των περικοπών που μέχρι τώρα επικεντρώνονται στα έργα που είναι συνδεδεμένα στο Σύστημα της Υψηλής Τάσης θα γίνουν πιο δίκαιες, καθώς θα καταστεί δυνατό να πέφτει «ψαλίδι» και στα φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που σήμερα δεν γίνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων». «Οι διαδικασίες και ο τρόπος κατανομής του ηλεκτρικού χώρου δεν μας αφήνει εντυπωσιασμένους». Γι’ αυτό και ο κ. Σιάμισιης είπε ουσιαστικά ότι η Helleniq θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ μόλις ολοκληρωθούν τα πλέον ώριμα έργα έως ότου ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Αναφερόμενος δε στις μεγάλες μακρόπνοες επενδύσεις που ωριμάζει η εταιρεία (κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 600 MW που θα συνδεθούν στο διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη και θα συνδυαστούν με ηλεκτρολύτες για παραγωγή αμμωνίας ή πράσινου υδρογόνου, δημιουργία μονάδας CCS στον Ασπρόπυργο και παραγωγή μπλε ή πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων) το ύψος των οποίων προσδιόρισε σε 3-4 δις. ευρώ είπε ότι «τις κάνουμε μόνοι μας, δεν είμαστε εξαρτημένοι από το κράτος, ούτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Μήπως φωτογράφιζε άλλες εταιρείες;
Δεν άντεξε ο υποσταθμός την κατανάλωση του Φόρουμ των Δελφών
Μένοντας σε περιβάλλον Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα. Τόσο ..ψηλά που υπήρξαν την Παρασκευή αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος που έφτασαν μέχρι την Αράχωβα, σημάδι ότι ακόμα τα δικτυά μας θέλουν δουλειά. Είχε το ενδιαφέρον της η ανησυχία των δεκάδων παρισταμένων κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων για το πως θα μετακινηθούν. Την ώρα, πάντως, μιας εκ των διακοπών η πάντα έτοιμη για χιούμορ δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου συζητώντας για ενέργεια με τον γενικό διευθυντή στρατηγικής της Motor Oil Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Sven Smit της McKinsey, τους κάλεσε να συνεχίσουν την συζήτηση γράφοντας την στο κινητό της, δείχνοντας το μέλλον που είναι ξεκάθαρα στις μπαταρίες..
Ο Τσάφος μετράει τα ενεργειακά επιτεύγματα
Στον αντίποδα, έμπλεη αισιοδοξίας ήταν η ανάρτηση στο LinkedIn του συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκου Τσάφου που ως λάτρης των στατιστικών στοιχείων παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τον «βαθύ πράσινο» μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος:
-Μείωση 87% της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη τα τελευταία 20 χρόνια
-Διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων από το 2019
-Τέταρτη θέση σε διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ
-Διπλασιασμός των επενδύσεων σε ηλεκτρικά δίκτυα σε σχέση με την περίοδο 2015-2018
-11,3% μερίδιο αγοράς των ηλεκτροκίνητων ΙΧ (από 0,4% το 2019)
-250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-Διασφάλιση 710 εκατ. ευρώ για την αλυσίδα αξίας της δέσμευσης CO2
Στο «ας συντονιστούμε βρε παιδιά» για τα ηλεκτρικά δίκτυα η Σδούκου
Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον θα έχει η διήμερη άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες (15-16 Απριλίου) όπου η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την υφυπουργό ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου. Και τούτο διότι το βασικό θέμα στην ατζέντα είναι να υπάρξει συντονισμός των χωρών για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων τους. Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η δημιουργία νέων εργαλείων για την χρηματοδότηση και των περιορισμό των κινδύνων των εν λόγω επενδύσεων . Σημειώνεται ότι η τελευταία μελέτη του ENTSO- E κάνει λόγο για ανάγκη νέων διασυνδέσεων που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα των δικτύων ηλεκτρισμού και τη μεταφορική ικανότητα ηλεκτρισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατά 64 GW τουλάχιστον την περίοδο 2025-2030 και απαιτούμενες επενδύσεις 3,5 δις. έτος για την περίοδο 2025-2040. Πρόκειται για μια συζήτηση κομβικής σημασίας για τον ΑΔΜΗΕ με δεδομένο το φιλόδοξο πρόγραμμα διασυνοριακών διασυνδέσεων που έχει μπροστά του, με την ηγεσία του Διαχειριστή να έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδειοδοτικές, χρηματοδοτικές και ρυθμιστικές προκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ, θέσει στην οποία τείνει «ευήκοα έτα» η Βελγίδα ΥΠΕΝ Tinne van der Straten , η χώρα της οποίας έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο…
Υπουργός ο «δικός μας» Malinov
Και μια που πιάσαμε τους Υπουργούς ΥΠΕΝ να πούμε ότι νέος υπηρεσιακός Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας διορίστηκε ο Vladimir Malinov, μέχρι πρότινος επικεφαλής του βουλγαρικού «ΔΕΣΦΑ». Bulgartransgaz. Κάτι που μπορεί να δώσει ώθηση στην ήδη στενή ελληνο-βουλγαρική συνεργασία στις υποδομές φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι ο κ. Malinov είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου του Κάθετου Διαδρόμου και το προωθεί δυναμικό, όπως άλλωστε και η μέχρι πρότινος ομόλογός του, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli
Το Μεγάλο τεστ του Κάθετου διαδρόμου
Όσον αφορά τέλος στον Κάθετο Διάδρομο, κρίσιμη θα είναι η συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες -στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΝ-, όπου οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστημάτων Αερίου των εμπλεκόμενων χωρών θα παρουσιάσουν στην Κομισιόν και στους Ευρωπαίους υπουργός τον οδικό χάρτη για το συντονισμένο market test για την αύξηση της δυναμικότητας των υποδομών που απαρτίζουν τον Διάδρομο το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές του καλοκαιριού…
Καλές αμοιβές.. έδινε η Μάρμαρα Παυλίδης
Η υπόθεση των Μαρμάρων Παυλίδης, βρίσκεται μεν ακόμα στο στάδιο της προκαρκτικής διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη στην Δράμα, μετά την καταγγελία της Χριστίνας και του Κυριακου Παυλίδη, ότι ο αδελφός του Χριστόφορος τους υφάρπαξε την εταιρεία. Το τελευταίο στοιχείο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ είναι οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών της εταιρίας (όχι της οικογένειας) που εισπράχθηκαν στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ της πώλησης και της επαναγοράς της εταιρείας. Πρόκειται για αμοιβές διοικητικού συμβουλίου ύψους 2.146.700 ευρώ που εγκρίθηκαν το διάστημα μάλιστα που το fund ιδοκτήτης εκείνεο το διάστημα φαινόταν δυσαρεστημένο με την δουλειά που έκανε η διοίκηση της εταιρείας. Τα δύο αδέρφια τονίζουν και το γεγονός ότι τα εν λόγω πρόσωπα συνεχίζουν να αποτελούν βασικούς στελεχιακούς βραχίονες του νυν αποκλειστικού πλέον μετόχου Χριστόφορου Παυλίδη, Η σχετική απόφαση, που ελήφθη στις 31 Μαίου 2023 περιλαμβάνεται στην ετήσια χρηματοιοικονοική έκθεση της χρήσης του 2022 και έρχεται σε κόντρα με τις πάγιες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου από το 2013 και μετά, να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αμοιβές. Θυμίζουμε την ενεργειακή διάσταση που έχει αναπτύξει η εταιρεία, καθώς κατέχει το 100% των μετοχών της Enefarm η οποία έχει σήμερα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 80 MW ενώ υλοποιεί αυτή τη στιγμή έργα που αναμένεται να προσθέσουν στο δυναμικό της επιπλέον 120 MW.