Μενού Ροή
luxury τουρισμός
Ας (ξανά) τελειώνουμε με τον τουρισμό

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα τον Ιούνιο, αποκάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος στο τακτικό μηνιαίο δελτίο της. Αποφάνθηκε δηλαδή με πραγματικά νούμερα, ότι οι εξαγωγές της χώρας ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές. Προσέξτε τον συγκεκριμένο μήνα γιατί σε επίπεδο εξαμήνου έχουμε ένα διαχειριστούμε ένα έλλειμμα που ξεπερνάει τα 8,8 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου 4% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, τον Ιούνιο η χώρα εισέπραξε περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό από όσα πλήρωσε και αυτό δεν οφείλεται ούτε στις αυξημένες εξαγωγές αγαθών (μειώθηκαν κατά 5,8%), ούτε σε κάποια εντυπωσιακή μείωση των εισαγωγών (μειώθηκαν λιγότερο από τις εξαγωγές κατά 1,5%), ούτε από κάποια συντριπτική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Γενικώς δεν υπήρξε κάποια θετική έκπληξη από κάποιον τομέα που υπεραπέδωσε. Εκτός και αν θεωρείται τέτοιος ένας τομέας που πολεμάται με πρωτοφανή σφοδρότητα τους τελευταίους μήνες, χρεώνοντας του κάθε διοικητική, επενδυτική και οργανωτική ανεπάρκεια της χώρας.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε το ήδη φουσκωμένο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, που οφείλεται στις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών αυτών που κατηγορούνται για όλα τα παραπάνω, φούσκωσε ακόμα περισσότερο. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, οι εισπράξεις από τον τουρισμό στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 7,7%. Πέρυσι τον Ιούνιο είχαν δαπανήσει οι ξένοι επισκέπτες μας 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις τουριστικές μας περιοχές, φέτος έφτασαν τα 5,563 δις. ευρώ. Συνολικά σε επίπεδο εξαμήνου, σε μια χρονιά που το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό αυξάνει, οι τουριστικές εισπράξεις έχουν φτάσει τα 21,378 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 1,5 δις. ευρώ παραπάνω από πέρυσι. Και είμαστε ακόμα στο εξάμηνο, καθώς η τάση είναι θετική και για τους επόμενους μήνες. Το πλεόνασμα, που προκύπτει αν αφαιρέσουμε από αυτά που μας αφήνουν οι ξένοι τουρίστες όσα οι Έλληνες ξοδεύουν για ταξίδια στο εξωτερικό, στο εξάμηνο μόνο ξεπερνάει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε το όφελος από μόνο έναν τομέα.

Μετά από αυτή την επίδοση, μπορούμε να πούμε ξανά με ..ασφάλεια, ότι «καιρός είναι να ξεμπερδεύουμε με τον τουρισμό». Θεωρητικά το ΑΕΠ της χώρας, όλα τα εισοδήματα που παρήχθησαν μέσα σε ένα εξάμηνο, είναι δεν είναι 100-110 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος. Τα 21,378 δις., δηλαδή περίπου ένα στα πέντε ευρώ νέο χρήμα που κυκλοφόρησε τους πρώτους έξι μήνες στην χώρα, προήλθε από τον τουρισμό και τους ξένους επισκέπτες μας. Αυτούς τους ίδιους, στους οποίους αποδίδουμε το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Αυτούς που έχουμε αρχίσει σε ένα συνεχώς αυξανόμενο βαθμό να στραβοκοιτάμε και να αποδίδουμε φαινόμενα όπως αυτό της ακρίβειας και της έλλειψης τάξης στις πόλεις μας ή εξάντλησης των υποδομών. Λες και στις πόλεις μας τον χειμώνα και στις γειτονιές που δεν υπάρχουν τουρίστες, οι Έλληνες ζούμε σε έναν «παράδεισο» χαμηλών τιμών και ευταξίας. Η συμπεριφορά του Έλληνα «νεόπλουτου», αυτού που στα λόγια δεν έχει ανάγκη κανέναν, επέστρεψε. Ο τουρισμός είναι μόνο η αρχή, σε λίγο θα τα βάζουμε με ότι πάει καλά σε αυτή την χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας