Μενού Ροή
Bozinovska
Βόρεια Μακεδονία: Η πρώτη παρουσία της υπουργού Ενέργειας Μποζινόφσκα στην Αθήνα - Η έκκληση για διασύνδεση με Ελλάδα και το κόψιμο του λιγνίτη

Ανταπόκριση, Σκόπια

Η Βόρεια Μακεδονία εμβαθύνει την ενεργειακή της συνεργασία με την Ελλάδα για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, τόνισε η υπουργός Ενέργειας Sanja Bozinovska κατά την Ενεργειακή Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας, όπου συμμετείχε στο πάνελ «The Energy Great Game – Geopolitics and the Global Energy Market».

Η Μποζινόφσκα τόνισε ότι η ενέργεια δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά διπλωματικό εργαλείο και επιταγή ασφάλειας. Τόνισε τη σημασία των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων για την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού, ιδίως μέσω έργων διασύνδεσης με την Ελλάδα. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο θα ενισχύσουν την ενεργειακή υποδομή της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά θα παράσχουν επίσης ετήσια εξοικονόμηση 12 εκατομμυρίων ευρώ ενώ θα σταθεροποιήσουν την ευρύτερη ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της μετάβασής της προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, η Βόρεια Μακεδονία επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας και την ανάπτυξη βιώσιμων έργων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Βασικά έργα, όπως το Bitola 1 και το Oslomej 2, θα προσθέσουν ισχύ 30 MW και θα παράγουν 46 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO₂ κατά 40.000 τόνους ετησίως. Επιπλέον, το αιολικό έργο 400 MW της Βόρειας Μακεδονίας στο Shtip αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής.

Η Bozinovska τόνισε επίσης τις συνεχιζόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που ευθυγραμμίζουν τις ενεργειακές πολιτικές της Βόρειας Μακεδονίας με τις οδηγίες της ΕΕ. Ο νέος νόμος για την ενέργεια και ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, να προωθήσουν λύσεις αποθήκευσης μπαταριών και να επιτρέψουν την ενοποίηση του έξυπνου δικτύου, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές αγορές. "Συζητάμε και ελπίζουμε να οριστικοποιηθεί η διασύνδεση με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή διασύνδεση έχουμε μόνο με την Βουλγαρία" σημείωσε.

Η αξιωματούχος της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε επίσης αυξημένη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών, τονίζοντας ότι οι κοινές προσπάθειες με την Ελλάδα όχι μόνο θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή σταθερότητα αλλά και θα τοποθετήσουν τη Βόρεια Μακεδονία ως ενεργό παίκτη στην περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής, το υπουργείο Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας για να διερευνήσει ευκαιρίες χρηματοδότησης και συνεργασίας σε πρωτοβουλίες ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε το Έργο Ενεργειακής Απόδοσης του Δημόσιου Τομέα (ΠΣΕΕΠ), ιδιαίτερα η τρίτη συνιστώσα του, που στοχεύει στην υποστήριξη δραστηριοτήτων ενεργειακής απόδοσης στη Βόρεια Μακεδονία. Το υπουργείο σημείωσε ότι η τεχνογνωσία και η οικονομική υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας