Η Σερβία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου της έγκρισης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας Ζοράνα Μιχάιλοβιτς η χώρα πρέπει να εργαστεί για την απαλλαγή από τον άνθρακα γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από όλες τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και τα οποία θα προκύψουν στο μέλλον, δεδομένου ότι η αντίσταση στην αλλαγή είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την ίδια.
Σύμφωνα με την ίδια, η Σερβία θα πραγματοποιήσει τον πρώτο της πλειστηριασμό για αιολικά πάρκα και φωτοβολταικούς σταθμούς τον Δεκέμβριο, ενώ ένα τριετές πρόγραμμα δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποκαλυφθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Διαψεύδονται οι κινδυνολόγοι
Οι ισχυρισμοί ότι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κάνουν το ηλεκτρικό ενεργειακό σύστημα ασταθές και ότι η Σερβία θα εισάγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με την ίδια. Η Σερβία έχει αρκετές δυνατότητες για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να είναι σημαντικός παίκτης στο εμπόριο σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με την Μιχάιλοβιτς, η οποία μίλησε στη διάσκεψη ΑΠΕ Σερβία 2021.
Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται η απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία και ότι ο πρώτος πλειστηριασμός για τα ασφάλιστρα για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Το παράγωγο δίκαιο θα εγκριθεί έως το τέλος Οκτωβρίου
Η Jovanka Atanacković, κρατική γραμματέας στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, δήλωσε ότι όλη η δευτερεύουσα νομοθεσία που υποστηρίζει τους νόμους που εγκρίθηκαν πρόσφατα θα «μπει στη διαδικασία» την επόμενη εβδομάδα και ότι θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Το υπουργείο ετοιμάζει επίσης διαδικτυακούς πλειστηριασμούς, προσθέτοντας ότι ένα τριετές πρόγραμμα για μελλοντικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να αποκαλυφθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το οποίο θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα καταβληθούν ασφάλιστρα μέσω αμφίδρομων ή μονόδρομων συμβολαίων για διαφορές (CfD), είπε η Ατανάκοβιτς, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι αμφίδρομες συμβάσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Σερβία θα εκδώσει πράσινα ομόλογα την Πέμπτη.
Η στρατηγική
Η υπουργός Zorana Mihajlović είπε ότι ένα τρίτο βήμα, μετά την ψήφιση του νόμου και την έγκριση του δευτερογενούς νόμου, είναι η σύνταξη στρατηγικών εγγράφων - μια στρατηγική ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα και ένα εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος (NECP), το οποίο θα πρέπει να παρέχει ένα όραμα από το πού θα έπρεπε να βρίσκεται η Σερβία το 2050.
Και τα δύο έγγραφα θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
"Το όραμά μας είναι η Σερβία να λάβει τουλάχιστον το 40% της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο, αλλά ας είμαστε συντηρητικοί", δήλωσε ο Mihajlović.