Μενού Ροή
Αύξηση παραγωγής ρεύματος και αγωγό φυσικού αερίου με Ελλάδα επιστρατεύουν στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Κατά τη διάρκεια του 2020, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) παρήγαγαν 50% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι για παράδειγμα το 2011, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή, υποστηρίζουν ειδικοί.

Σύμφωνα με την Έλενα Μάρκοβα Βελίνοβα, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή, οι τιμές θα μπορούσαν να γίνουν αφόρητες για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατάσταση όπου το ρεύμα είναι διαθέσιμο στα χρηματιστήρια, αλλά είναι πολύ ακριβό. Γι' αυτό λέω ότι δεν υπάρχουν λόγοι για περιορισμούς, αλλά αυτό έγινε, και παρατηρούμε αύξηση 9,48%, κατάργηση του ημερήσιου φθηνού τιμολογίου ρεύματος και ούτω καθεξής», επισήμανε η Μάρκοβα Βελίνοβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

"Αντιμετωπίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα ότι όταν οι τιμές στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν και η εγχώρια παραγωγή μας έπεσε κατακόρυφα. Η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κινείται με μέση τιμή 55 ευρώ/MWh. Ωστόσο, το 2020 η ELEM παρήγαγε μόνο 3.600 GWh, που είναι σχεδόν 50% λιγότερο από το 2011. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι ακόμη λιγότερο, αλλά δεν έχουμε ακόμη επίσημα στοιχεία», είπε η Μάρκοβα Βελίνοβα, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος που η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα. με ρεύμα.

Αποτυχία να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Ο βασικός παράγοντας για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση είναι να αυξήσει τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής η χώρα δεν το έχει καταφέρει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας Μακεδονίας, Μπράνκο Αζέσκι σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής. (VoA).

«Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί άμεσα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτούσε δεκαετίες επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα. Και εδώ, όπως σε όλα, δεν έχουμε κρατική στρατηγική. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να μας ενθαρρύνει να συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεγάλο μέρος των μελών μας επενδύει και σε ηλιακούς συλλέκτες, προκειμένου να μετριαστεί με κάποιο τρόπο αυτή η κατάσταση» επισήμανε ο Αζέσκι.

Για να ξεπεράσει την κρίση, η χώρα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις εξωτερικές επιρροές στην αγορά, σημείωσε ο Αζέσκι.

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά, γιατί δεν πρόκειται για εγχώριους παράγοντες, αλλά για εξωτερικές επιρροές που συνδέονται με μεγάλα περιφερειακά ενεργειακά παιχνίδια στα οποία το ερώτημα είναι αν είμαστε ικανοί και αν έχουμε τέτοιο προσωπικό που μπορεί να το χειριστεί. Μπορούμε εύκολα να υποφέρουμε σε αυτές τις διαδικασίες και μοιραζόμαστε τις ίδιες τιμές. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά». αυτός εξήγησε.

Επιτάχυνση περιφερειακών έργων

Όσον αφορά τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η χώρα πρέπει επίσης να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.

«Πρέπει να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Αν φτιάξουμε 20 χιλιόμετρα του αγωγού, θα πρέπει να συνδέσουμε άμεσα εταιρείες, καταναλωτές, πολίτες. Θα επιτρέψει στα χρήματα και τις ποσότητες να αναστραφούν, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα παρέχει φθηνότερη ενέργεια που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα» τόνισε ο Αζέσκι.

Όσον αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η κατάσταση θα πρέπει να αρχίσει να σταθεροποιείται την άνοιξη.

«Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση την άνοιξη όταν θα έχουμε μεγαλύτερες εισροές νερού, θα μειωθεί η κατανάλωση και ταυτόχρονα αναμένουμε πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια ρεύματος», επισημαίνει στο energymag ο ειδικός σε θέματα ενέργειας από τα Σκόπια, Ζιβοράντ Σεραφιμόσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ προς το παρόν οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές, ορισμένες εξελίξεις στον κλάδο μέχρι τότε ενδέχεται να αποδειχθούν ευνοϊκές για τη χώρα και τη διεθνή αγορά. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αρχές θα έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε μέτρα που θα ανακουφίσουν την ενεργειακή κρίση σε λίγους μήνες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας