Ο ρουμανικός παραγωγός ενέργειας CE Oltenia υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης για την επένδυση σε δύο μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, μία ημέρα αφότου η Ρουμανία έλαβε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα τεράστιο πακέτο ενισχύσεων αναδιάρθρωσης.
Το ενεργειακό συγκρότημα Oltenia (CE Oltenia) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας με βάση τον άνθρακα στη Ρουμανία, αλλά και ο πιο ακριβός λόγω του υψηλού κόστους των πιστοποιητικών εκπομπών.
Η ρουμανική κυβέρνηση, η οποία είναι ο κύριος μέτοχος του παραγωγού ενέργειας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει κρατική ενίσχυση για να επιτρέψει την αναδιάρθρωση της εταιρείας και την αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη με ενέργεια που παράγεται με χρήση φυσικού αερίου και από ανανεώσιμες πηγές.
Την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε -βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις- τα σχέδια της Ρουμανίας να χορηγήσει στην CE Oltenia ενίσχυση αναδιάρθρωσης ύψους έως 2,66 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της.
Μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα για τον παραγωγό ενέργειας.
«Η CE Oltenia υπέβαλε σήμερα (Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου) αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για δύο σημαντικά έργα: την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος περίπου 475 MW στην περιοχή Turceni και την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος περίπου 850 MW στην Ișalnița», έγραψε ο υπουργός Βέρτζιλ Ποπέσκου σε ανάρτησή του στο Facebook.
Πρόσθεσε ότι η συνολική αξία των επενδύσεων υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η CE Oltenia έχει ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για οκτώ ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Θέλει επίσης να εκσυγχρονίσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που είναι εγκατεστημένο κοντά στον μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας.
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού είναι ένα μέσο που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων, ιδίως για να βοηθήσει τις εξαρτώμενες από τον άνθρακα περιοχές σε 10 κράτη μέλη να επιτύχουν τους ενεργειακούς στόχους του 2030.