Μενού Ροή
Σενάρια "πολέμου" για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο κάνουν στην Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της επικείμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε να μείνει χωρίς το καύσιμο εάν υπάρξει σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Θεωρούν επίσης ότι πολλά από αυτά που θα συμβούν με την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα εξαρτώνται και από τους μεγαλύτερους γείτονές της όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

«Αν γίνει πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και η Βουλγαρία και η Ελλάδα κλίνουν προς την Ευρώπη και σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, τότε η Βόρεια Μακεδονία θα έχει συνέπειες, αφού χρησιμοποιούμε τις συνδέσεις τους για να φέρουμε το φυσικό αέριο εδώ» δήλωσε στο EnergyMag η δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα ενέργειας Irena Cackova.

Η Gazprom

Η χώρα προμηθεύει φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom και η διακοπή της παράδοσης θα σημάνει πλήγμα σε ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες της χώρας - θα πρέπει να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλο καύσιμο, όπως το μαζούτ, το οποίο με τη σειρά του είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Konstantin Dimitrov, πρόεδρο του κέντρου ενεργειακής απόδοσης της Βόρειας Μακεδονίας, η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οι ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να πείσουν την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει αμερικανικό αέριο αντί για ρωσικό.

«Αυτό δεν θα ήταν καλή επιλογή, γιατί εκτός από το ότι είναι πιο ακριβό, δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί». Ο Ντιμιτρόφ είπε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, οι αρχές στη χώρα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εάν πρόσθετα ζητήματα, η κυβέρνηση, μαζί με τον επιχειρηματικό τομέα θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φατμίρ Μπιτίκι.

«Δυστυχώς, η έλλειψη φυσικού αερίου θα επηρεάσει την οικονομία. Γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο ως ενέργεια μπορούν εύκολα να στραφούν στο μαζούτ, ως μια απαραίτητη λύση που αν και είναι κακή για το περιβάλλον. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κλιμάκωση». εξήγησε ο Bitiqi.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας