Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Αγώνα δρόμου για να προστατέψουν την ενεργειακή τους ασφάλεια επιχειρούν οι χώρες των Βαλκανίων, με την κατασκευή νέων διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Ήδη έχει ωριμάσει μια τέτοια περίπτωση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία διακυβερνητική σύνοδο στη Σόφια, όπου εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας έθεσαν το θέμα της κατασκευής διασύνδεσης αγωγού φυσικού αερίου Στρούμιτσα-Πέτριτς.
Η Βουλγαρική Ένωση Φυσικού Αερίου προτείνει επίσης σύνδεση φυσικού αερίου που θα αυξήσει την ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια, όχι μόνο για τις δύο γειτονικές χώρες, αλλά και για το Κοσσυφοπέδιο.
Ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας Blagoj Bochvarski επιβεβαίωσε ότι αυτό το έργο τέθηκε ως προτεραιότητα σε υπουργικό επίπεδο.
Η πόλη της Στρούμιτσα διαθέτει δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου μήκους περίπου 40 km και προμηθεύει αέριο σε συμπιεσμένη μορφή, παρέχοντας φυσικό αέριο σε περισσότερα από 400 νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά.
Ωστόσο, λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ορισμένοι τελικοί χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, και έτσι από τον περασμένο μήνα οι τοπικές αρχές στη Στρούμιτσα άρχισαν να επιδοτούν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου με 10 denar ανά κυβικό μέτρο που καταναλώνεται.
Υποστήριξη της ΕΕ
Η ΕΕ υποστηρίζει το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και θα υποστηρίξει όλα τα άλλα έργα που θα αναπτύξουν ενεργειακές υποδομές στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi σε συνάντηση με αντιπροσωπείες από τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. , Μαυροβούνιο στο Μπακού.
Ο Varhelyi είπε ότι το έργο για την κατασκευή μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου αποτελεί παράδειγμα καλής περιφερειακής συνεργασίας, τονίζοντας τη στήριξη της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ανάπτυξη της υποδομής φυσικού αερίου τους.
Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ για την προώθηση της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας.
Ο Μπορέλ
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια για την Ένωση και τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Μπορέλ έγραψε στο blog του πριν από τη συνάντηση ότι η ενέργεια ήταν πάντα ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα και ότι τώρα, με τις υψηλές τιμές και τα προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο που προκαλούνται από την κρίση με τη Ρωσία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Βρυξελλών.
Είπε ότι είναι απαραίτητο να αντισταθούμε σε αυτές τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις τηρώντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και ότι το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον θα εντείνει τη διατλαντική συνεργασία σε αυτό το μέτωπο.