Μια εταιρεία που ελέγχεται από Αυστριακούς επενδυτές έλαβε την άδεια ενέργειας για ένα έργο εγκατάστασης αποθήκευσης μπαταριών στο χωριό Căciulați στην κοινότητα Moara Vlasiei, ανέφερε το Profit.ro. Η Megalodon Storage διαθέτει επίσης τεχνική έγκριση ενός έτους για τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί από την E-Distribuție Muntenia της Enel.
Η μονάδα μπαταριών ιόντων λιθίου 7 MW στην κομητεία Ilfov κοντά στο Βουκουρέστι θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Το EDPR έχει το μόνο άλλο σύστημα αυτού του είδους σε λειτουργία – ισχύος 2 MW στη βόρεια Dobruja ή Dobrogea, προσθέτει το άρθρο. Η ανατολική περιοχή είναι ο κόμβος αιολικής ενέργειας της Ρουμανίας
Η ισχύς της μπαταρίας θα διπλασιαστεί στην επόμενη φάση
Η εγκατάσταση του Megalodon θα συνδεθεί με το σταθμό μετασχηματιστή Căciulați 110/20 kV. Το σχέδιο είναι να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας στα 14 MW στη δεύτερη φάση.
Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν την άνοιξη και η εταιρεία σκοπεύει να βάλει το σύστημα μπαταριών online το επόμενο έτος. Θα χρησιμοποιηθεί για αποθεματικό αυτόματης αποκατάστασης συχνότητας (aFRR) για το ηλεκτρικό δίκτυο, γνωστό και ως δευτερεύον απόθεμα.
Η ρουμανική εταιρεία ανήκει στο αυστριακό επενδυτικό ταμείο Core Value Capital (33,33%), στην Gerdan Real Estate, μια εταιρεία που ελέγχεται από στελέχη του αυστριακού Ομίλου LSG – 33,34% και στην αυστριακή εταιρεία κατασκευής και χειριστή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας Green Source.
Η LSG Romania είναι ο ανάδοχος μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) για το έργο Megalodon Storage. Νωρίτερα ανέφερε ότι το σύστημα αποθήκευσης θα έχει μπαταρία ιόντων λιθίου τύπου NMC, χωρητικότητας 6 MWh, που θα παράγεται στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να παρέχει 7 MW ηλεκτρικής ενέργειας για λίγο περισσότερο από 51 λεπτά.
Δύο κεντρικοί μετατροπείς μπαταριών που παρέχονται από την SMA θα επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση με το δίκτυο μέσης τάσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η LSG Group σχεδίασε το σύστημα ψύξης της Megalodon
Οι μονάδες μπαταριών θα είναι υγρόψυκτες και θα έχουν πλεονάζον σύστημα ψύξης νερού, δήλωσε η αυστριακή κατασκευαστική εταιρεία και εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποκάλυψε ότι το σχεδίασε μόνο του, για βέλτιστη ψύξη κάθε κυψέλης μπαταρίας. Ο Όμιλος LSG δραστηριοποιείται επίσης στην Κροατία και στη γειτονική Σερβία.
Υπεύθυνη για την τεχνική και εμπορική λειτουργία και συντήρηση θα είναι η Green Source Energy Management, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Ο παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Electricom, μέρος του ομίλου Bomax, εξετάζει ένα έργο για ένα σύστημα μπαταριών ισχύος 8 MW έως 10 MW. Θα εγκατασταθεί στο αιολικό του πάρκο ισχύος 10 MW στην κομητεία Tulcea και η επένδυση εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η Core Value Capital κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία. Η μονάδα ισχύος 50 MW βρίσκεται στο Giurgiu στα νότια της χώρας. Το επενδυτικό ταμείο σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1 GW.