Το πρόγραμμα της Ρουμανίας για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας θα κοστίσει περίπου 16 δισεκατομμύρια λέι (3,27 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας Virgil Popescu.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο έκτακτων φόρων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.
Η Ρουμανία έχει θέσει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους περισσότερους άλλους καταναλωτές μέχρι ορισμένα μηνιαία επίπεδα κατανάλωσης και αποζημιώνει τους προμηθευτές για τη διαφορά.
Αλλά οι ήδη υψηλές τιμές πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω, ενισχυόμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Popescu δήλωσε ότι η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας ANRE είχε αρχικά εκτιμήσει ότι το πακέτο στήριξης, το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου 2023, θα κόστιζε 40 δισεκατομμύρια λέι, πριν το αναθεωρήσει σε 16 δισεκατομμύρια λέι.
Ένα προηγούμενο πακέτο στήριξης, το οποίο διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο, κόστισε 4,5 δισεκατομμύρια λέι, δήλωσε η ANRE.
Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει έκτακτους φόρους για τους παραγωγούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έχει σταματήσει να φορολογεί τους traders και τους προμηθευτές.
"Σκεφτόμαστε πολύ να φορολογήσουμε ολόκληρη την αλυσίδα: παραγωγή, μεσάζοντες, προμηθευτές", δήλωσε ο Popescu σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες. "Η φορολογία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη. Φορολογούμε τους πάντες όταν τα κέρδη είναι πολύ υψηλά".
Οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου και μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, υποστηρίζουν την αντικατάσταση του συστήματος ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων με ρυθμιζόμενες τιμές από το επόμενο έτος σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά ο συνασπισμός δεν έχει ακόμη συμφωνήσει.