Ένα αρχικό μνημόνιο για την προσχώρηση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέθεσε επίσημα ο πρωθυπουργός ΝΙκολάε Τσιούκα.
Η Ρουμανία δεν βλέπει την ένταξη στον ΟΟΣΑ ως αυτοσκοπό, αλλά ως καταλύτη για μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, δήλωσε ο Τσιούκα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ την Πέμπτη.
Τον Ιανουάριο, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις ένταξης με έξι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα περιλαμβάνει αυστηρή και σε βάθος αξιολόγηση από περισσότερες από 20 τεχνικές επιτροπές της ευθυγράμμισης κάθε υποψήφιας χώρας με τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές του ΟΟΣΑ.
Μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, ο οργανισμός ενδέχεται να απαιτήσει αλλαγές στη νομοθεσία, την πολιτική και τις πρακτικές των υποψήφιων χωρών σε πολλούς τομείς, όπως το ανοικτό εμπόριο και οι επενδύσεις, η δημόσια διακυβέρνηση, η ακεραιότητα και οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και οι δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία έθεσε την ένταξη στον ΟΟΣΑ ως μείζονα στόχο πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενταχθεί στον οργανισμό που συγκεντρώνει τις πιο προηγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του διεθνούς εμπορίου.
Ο ΟΟΣΑ έχει ήδη εγκρίνει έναν οδικό χάρτη για τη διαδικασία ένταξης, αλλά δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωσή του. Μετά την υποβολή του αρχικού μνημονίου, 26 τεχνικές επιτροπές θα αξιολογήσουν τη ρουμανική νομοθεσία, τις πολιτικές και τις πρακτικές, καλύπτοντας «σχεδόν κάθε τομέα» των κυβερνητικών πολιτικών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό. Θα διατυπωθούν συστάσεις για να βοηθηθεί η Ρουμανία να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω με τα πρότυπα και τις πρακτικές του ΟΟΣΑ.
Το αποτέλεσμα και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας θα εξαρτηθούν, επομένως, από την ικανότητα της Ρουμανίας να προσαρμοστεί και να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού. Μόλις όλες οι τεχνικές επιτροπές ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις τους, η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ στο Συμβούλιο του ΟΟΣΑ.
Πηγή: euractiv.gr