Μενού Ροή
Το ενεργειακό πόκερ έφερε κοντά Βουλγαρία και Αζερμπαιτζάν - Τα οφέλη για την Ελλάδα - Αποκλειστικές δηλώσεις του διευθυντή του think tank Topchubashov Center

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η ανάγκη απεξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο, έφερε εξαιρετικά κοντά Αζερμπαϊτζάν και Βουλγαρία. Οι δύο χώρες θεωρούν ότι η μεταξύ τους σχέση μπορεί να ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Rusif Huseynov, διευθυντή του think tank Topchubashov Center με έδρα το Μπακού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τις εσωτερικές ανάγκες της Σόφιας, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία απειλείται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Βουλγαρία, η οποία υφίσταται έντονες πιέσεις από τη Ρωσία για δεκαετίες, ξεκίνησε τη στρατηγική της ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα και η κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Huseynov στο EnergyMag.

Ο αγωγός

Ο αγωγός ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, τέθηκε σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2022, μετά από μια ιστορική τελετή στη Βουλγαρία στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η διασύνδεση έχει συνολική ικανότητα μεταφοράς 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, που μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χειμερινής κατανάλωσης ενέργειας στη Βουλγαρία. Το ήμισυ αυτής της δυναμικότητας προγραμματίζεται να μεταφερθεί βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων έως 25 ετών.

Ο αγωγός, ο οποίος εκτείνεται από την Κομοτηνή της Ελλάδας έως τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη χωρητικότητα σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μετά την κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή, που θα ολοκληρωθεί έως το 2024 και την εισαγωγή λειτουργίας νέου τερματικού σταθμού LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Η χωρητικότητα

Από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η χωρητικότητα της διασύνδεσης έχει σχεδόν πληρωθεί πλήρως, φθάνοντας το 94% λίγους μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής χρήσης. Συνολικά 4,875 εκατομμύρια μεγαβατώρες μεταφέρθηκαν μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου για την περίοδο 1 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του 2022 υπάρχουν 11 εγγεγραμμένοι χρήστες της διασύνδεσης. Τώρα, το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν καλύπτει το 27% των αναγκών της Βουλγαρίας.

«Αυτή η διασύνδεση, την οποία ο Von der Leyen ονόμασε «αλλαγή παιχνιδιών», θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα. Ο αγωγός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης εν μέσω κυρώσεων της ΕΕ κατά της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», λέει ο Huseynov.

Η παρουσία του Von der Leyen στην εκδήλωση ήταν επίσης απόδειξη της σημασίας του αγωγού για ολόκληρη την Ευρώπη. Στη συνάντησή τους πριν από την τελετή, τόσο η ίδια όσο και ο Αλίεφ τόνισαν ότι η διασύνδεση επιβεβαιώνει την αξία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και θα την ανεβάσει σε νέο επίπεδο.

Υδρογόνο από τον Green Corridor στην Ελλάδα

Εκτός από τη στρατηγική και πρακτική χρήση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson είπε ότι «ο νέος αγωγός θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας».

«Η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας μπορεί να επιτρέψει τη μελλοντική μεταφορά υδρογόνου όταν αναμιχθεί με φυσικό αέριο. Δεδομένης της συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν στο έργο Green Corridor μαζί με τη Ρουμανία και τη Σερβία, αυτή θα μπορούσε να είναι μια άλλη διάσταση της συνεργασίας μεταξύ Μπακού και Σόφιας στο μέλλον», επισημαίνει ο Huseynov.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ένας άλλος βασικός τομέας για το Αζερμπαϊτζάν και τη Βουλγαρία είναι τα έργα συνδεσιμότητας. Από το 1998, και οι δύο χώρες είναι μέρος του TRACECA - Μεταφορικός Διάδρομος Ευρώπης-Καύκασου-Ασίας, ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη αποτελεσματικής συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, και αυτή η ιδέα αποκτά πρόσφατα όλο και μεγαλύτερη σημασία.

«Το σύγχρονο Διεθνές Εμπορικό Λιμάνι του Μπακού συμβάλλει πλέον σημαντικά στην αύξηση των ευκαιριών διέλευσης στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Διεθνής Εμπορικός Λιμένας του Μπακού και η Βουλγαρική Κρατική Επιχείρηση «Port Infrastructure» συνεργάζονται για την προώθηση της μεταφοράς εμπορευμάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Και οι δύο χώρες μοιράζονται το όραμα του φόρουμ «Συνεργασία Κίνας-Κεντροανατολικής Ευρώπης», το οποίο ήταν κάπως ανενεργό για λίγο, αλλά τώρα προσελκύει νέα προσοχή. Η Βουλγαρία είναι μέλος αυτού του φόρουμ και με την παρακμή των ρωσικών εμπορικών οδών, αυτές μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση», καταλήγει ο Huseynov.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας