Μενού Ροή
Φουντώνει το ενεργειακό παιχνίδι στην Ρουμανία - Βγαίνει στον αέρα ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα

Σε νέο ενεργειακό Βαλκανικό "ελντοράντο" εξελίσσεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Ρουμανία.

Εκτός της ήδη έντονης ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στην χώρα, πλέον, μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, η Ρουμανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της πρόσκληση για δημοπρασίες για χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος 2 GW, που θα υποστηριχθεί μέσω του προγράμματος για 15 χρόνια, σύμφωνα με την EBRD.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, με τους επιτυχόντες να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, αποκάλυψε ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας υποτίθεται ότι θα δημοσιευτεί σημείωμα προς τους πιθανούς πλειοδότες.

Η EBRD δήλωσε ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες ρουμανικές αρχές για τη δημιουργία του απαραίτητου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για το πρόγραμμα στήριξης CfD και για την εφαρμογή της ανταγωνιστικής διαδικασίας διαγωνισμού για τον πρώτο γύρο δημοπρασιών το 2023. Ο δανειστής συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη των μηχανισμών ανάλογων πλειστηριασμών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η EBRD συμμετέχει στην ανάπτυξη προγραμμάτων δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Τα αμφίδρομα συστήματα CfD, όπως αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στη Ρουμανία, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχοντας σταθερότητα εσόδων στους προγραμματιστές και ενισχύοντας την ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά. Οι προσεχείς δημοπρασίες θα είναι ο πρώτος γύρος ενός πολυετούς σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανάθεση τέτοιων συμβάσεων για συνολικά 10 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και δυναμικότητας φωτοβολταϊκών έως το 2030.

Ο περιφερειακός επικεφαλής της ΕΤΑΑ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Μαρκ Ντέιβις τόνισε τα σχέδια της Ρουμανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας της σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τους εγχώριους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας. Η ανάπτυξη του συστήματος CfD που ανατίθεται μέσω δημοπρασιών είναι κρίσιμης σημασίας για την απελευθέρωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και τη διασφάλιση της μετάβασης σε έναν ανθεκτικό και πράσινο τομέα ενέργειας, τόνισε.

Η ελληνική παρουσία

Σημειώνεται ότι ήδη η Η Enel Green Power Romania, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την ΔΕΗ, εξαπλώνει συνεχώς την ενεργειακή της παρουσία στην χώρα. Πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό πάρκο (ΦΒ) ισχύος 63 MW που βρίσκεται στο Calugareni, στη νότια κομητεία Giurgiu.

Το πάρκο θα παράγει περίπου 99 GWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ηλιακή μονάδα μέχρι στιγμής στο χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας της εταιρείας. Τα 120.000 φωτοβολταϊκά πάνελ του έχουν διάρκεια ζωής 30 χρόνια και καλύπτουν έκταση 88 εκταρίων.

Η φωτοβολταϊκή μονάδα είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο υψηλής τάσης του φορέα διανομής E-Distributie Muntenia, που ανήκει επίσης στην Enel, και θα συμβάλει στην ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερους από 112.000 τόνους.

Στα τέλη Ιουλίου, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε επίσης την πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακών φωτοβολταικών ισχύος 211 MWπου αναπτύχθηκε στη Ρουμανία στην Helleniq Energy Holdings.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας