Μενού Ροή
Η MEPSO Βόρειας Μακεδονίας διαψεύδει τις φήμες για πώληση μετοχών στον ΑΔΜΗΕ

Με τις φήμες περί εξαγοράς της MEPSO, του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Βόρειας Μακεδονίας, από τον ΑΔΜΗΕ  να φουντώνουν, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια αυτά. Η MEPSO αναγκάστηκε να διαψεύσει τη φήμη, μετά τον αναβρασμό που προκλήθηκε στο εσωτερικό. Το VMRO-DPMNE, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ότι έθεσε σε κίνδυνο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε το γεγονός ότι η China's State Grid Corp. κατέχει μερίδιο 24% στον ΑΔΜΗΕ.


Τα σενάρια

Λίγο πριν ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώσει ότι θα γινόταν ο υποστηρικτής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, άρχισαν οι "ψίθυροι" ότι ενδέχεται να επεκταθεί και στην Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει την απόκτηση τμήματος της MEPSO, την οποία υποστήριξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μια τέτοια συμφωνία θα χρησίμευε ως βάση για την επέκταση του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή, αν και θα απαιτούσε τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης . Με αυτή την εξαγορά του μεριδίου η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επενδύσει απευθείας στις γραμμές διασύνδεσης της Βόρειας  Μακεδονίας.


Στρατηγικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία


Ο ΑΔΜΗΕ έδωσε το φιλί της ζωής στον EuroAsia Interconnector, λαμβάνοντας το 25% στα τέλη Ιουνίου, όταν το έργο ήταν κολλημένο στις επικείμενες προθεσμίες για επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Public Power Corp. ή η ΔΕΗ που μόλις ολοκλήρωσε την εξαγορά ολόκληρης της επιχείρησης της Enel στη Ρουμανία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ηγείται επίσης της κοινοπραξίας που επιλέχθηκε για την κατασκευή του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού αντλίας αποθήκευσης της Βόρειας Μακεδονίας - Čebren. Η HELLENiQ Energy έβαλε πρόσφατα ερείσματα στη Ρουμανία και εισήλθε στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο. Ο ΑΔΜΗΕ έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα έναν παγκοσμίως σημαντικό κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πλοκάμια που εκτείνονται από τη Σαουδική Αραβία έως την Πολωνία. Ήδη εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία και την ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ με τα απομακρυσμένα νησιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας