Σκόπια, του ανταποκριτή μας,
Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες project για το Mariovo Energy Capacity, το οποίο η χώρα έχει την ικανότητα να κατασκευάσει και να το καταστήσει φιλικό προς το περιβάλλον. Επιπλέον, το έργο του υδροηλεκτρικού Cebren θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην Ελλάδα και έτσι η Βόρεια Μακεδονία χάνει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά.
Ο Ljuben Stojanoski, μηχανολόγος μηχανικός και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας, του οποίου χρησιμοποιούνται διάφορες εννοιολογικές λύσεις για τις ενεργειακές δυνατότητες στη χώρα, προτείνει τώρα την κατασκευή, όπως το αποκαλεί, του Mariovo Energy Capacity. Όσον αφορά το Cebren, πιστεύει ότι η ανάθεση του έργου σε οποιονδήποτε εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία, δεν δικαιολογείται.
«Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου δεν θα έπρεπε να ανατεθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιονδήποτε ξένο επενδυτή. Αν στο παρελθόν μπορούσε να δικαιολογηθεί, σήμερα είναι αδικαιολόγητο όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες", δήλωσε ο Stojanoski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοποθεσία είναι η μοναδική στη Βόρεια Μακεδονία που, με την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού αντλησιοταμίευσης (PAHE), επιτρέπει τη φθηνή αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή δύο φορές πιο φθηνή από ό, τι στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά και πολύ πιο ευεργετική από περιβαλλοντική άποψη, επειδή αυτές οι μπαταρίες αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα ενώ δεν έχει βρεθεί τεχνολογία για την ανακύκλωσή τους.
«Για να έχουμε ένα σταθεροποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε τέτοιες κεφαλαιακές διευκολύνσεις. Η αποθήκευση ενέργειας στις δεξαμενές νερού, δηλαδή PAHE Cebren, PAHE Galishte και PAHE Tikvesh μπορεί να βοηθήσει να έχουμε ένα σταθερό δίκτυο όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας και στη συνέχεια απελευθερώνοντας την αποθηκευμένη ενέργεια πίσω στο δίκτυο όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλότερη ", προσθέτει ο Stojanoski.
Επιπλέον, ενώ τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι ακριβά στην κατασκευή, μετά την αποπληρωμή του δανείου, μετατρέπονται σε «κότα που γεννά χρυσά αυγά» επειδή η συντήρηση δεν είναι δαπανηρή και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Η χώρα μπορεί ακόμη να δημιουργήσει τη δική της μεγάλη δυναμικότητα αυτή που ονομάζει "Mariovo Energy Capacity".
"Συμβουλεύτηκα επίσης τους φίλους μου από το Ukridroenergo - Ουκρανία για το εννοιολογικό μου έργο. Η συμβουλή τους για το έργο μου ήταν να οργανώσω πρώτα μια τηλεδιάσκεψη με την κυβέρνηση, για να διαπιστωθεί τι είδους ειδικοί χρειάζονται για να υλοποιήσουν αυτό το έργο και εκείνους τους ειδικούς που δεν έχουμε, θα τους στείλουν», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.
Μετά τη δημιουργία του νέου εννοιολογικού έργου με ακριβή απαραίτητα δεδομένα (γεωδαιτικά, γεωλογικά, τοπογραφικά, ροής νερού κ.λπ.), η χώρα θα πρέπει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πράσινης Ενέργειας να χρηματοδοτήσει μια νέα μελέτη σκοπιμότητας και αφού αποδειχθεί η οικονομική αιτιολόγηση, η χώρα θα πρέπει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο να χρηματοδοτήσει και ένα σχέδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κατασκευάσει το έργο με δικές της δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο ή η χώρα αναθέσει το κύριο έργο σε μια γνωστή εταιρεία σχεδιασμού με σχέδια εργαστηρίου καθώς και επίβλεψη και συμβούλους από την πλευρά τους. Ως επένδυση, κοστίζει περίπου το 15% της αξίας του αντικειμένου και ο σχεδιασμός μπορεί να διαρκέσει έως και ενάμιση χρόνο.
«Εάν έχουμε μια ποιοτική μελέτη σκοπιμότητας συν ένα εκτελεστικό έργο, οι τράπεζες θα μας χορηγήσουν ένα δάνειο πολύ πιο εύκολα, επειδή η τράπεζα θα μπορεί να ζητήσει από μια άλλη εταιρεία σχεδιασμού να επανεξετάσει το έργο καθώς και την κερδοφορία του. Μια τέτοια εγκατάσταση κατασκευάζεται σταδιακά και μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί με δικά μας κεφάλαια», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να έχει ικανούς μηχανικούς που θα μπορούσαν να εργαστούν σε ένα τέτοιο έργο.