Μενού Ροή
Ανοίγει η αγορά ρεύματος στην Βόρεια Μακεδονία-Τέλος στο κρατικό μονοπώλιο

Στην Βόρεια Μακεδονία έχει προγραμματιστεί δημόσια συζήτηση για τον νέο ενεργειακό νόμο που προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή ανταγωνισμού μεταξύ διαφορετικών πλειοδοτών. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα επιφέρει χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, κάθε καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει από ποιον πάροχο θα αγοράσει ρεύμα και δεν θα υπάρχει το κρατικό μονοπώλιο του προμηθευτή EVN, γεγονός που αναμένεται να τονώσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και να μειώσει την εξάρτηση και τους κινδύνους από έναν μόνο προμηθευτή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα εάν εμφανιστεί άλλη εταιρεία που θα υποβάλει προσφορά, η οποία θα ανταγωνιστεί την EVN.

Αυτή τη στιγμή η EVN έχει υψηλό κόστος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές. Με την είσοδο ενός νέου πλειοδότη, ο οποίος θα χρησιμοποιούσε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή και αιολική, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα έπεφτε και ταυτόχρονα θα βελτιωνόταν η ενεργειακή απόδοση και η ασφάλεια, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Κρέσνικ Μπεκτέσι ανακοίνωσε ήδη ότι η νέα πρόσκληση για έναν καθολικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τις εταιρείες που θα ανταγωνιστούν. Σύμφωνα με τον Μπεκτέσι, ένα τέτοιο αίτημα θα συμβάλει στη μείωση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους μικρούς καταναλωτές.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Υπηρεσιών Ενέργειας και Υδάτων προχωρά πλέον σε δημόσια πρόσκληση για καθολικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και προϋπόθεση είναι οι διαγωνιζόμενοι να έχουν εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Μάρκο Μπισλιμόφσκι δήλωσε πρόσφατα ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτή προσφορά, μετά την οποία θα διεξαχθεί ηλεκτρονική δημοπρασία και το καλό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το μέγιστο περιθώριο κέρδους που μπορεί να προσφερθεί είναι το σημερινό, που είναι 11,5%. "Εάν κάποιος υποβάλει περισσότερο από αυτό το περιθώριο, η προσφορά του δεν θα ληφθεί υπόψη", κατέληξε ο Μπισλιμόφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας