Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης φαίνεται πως κερδίζει η Βόρεια Μακεδονία. Η δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 551,2 MW τα τελευταία δύο χρόνια, εκ των οποίων 399 MW το 2023 ή δυόμισι φορές περισσότερο από το προηγούμενο έτος.
Το επενδυτικό κύμα υποκινήθηκε από έναν συνδυασμό νομικών μεταρρυθμίσεων και φωτοβολταϊκών έργων της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Η Ρυθμιστική Επιτροπή Υπηρεσιών Ενέργειας, Υδάτων και Υπηρεσιών Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (RKE) δήλωσε ότι εξέδωσε άδειες πέρυσι για σχεδόν 399 MW συνολικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το επίπεδο ήταν 162% υψηλότερο από ό,τι για την εγκατεστημένη χωρητικότητα το 2022.
«Καταγράψαμε μια συναρπαστική αύξηση της τάξης του 160% στη νέα εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Τα συνδυασμένα στοιχεία της RKE δείχνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση γινόταν καθημερινά, δηλαδή κάθε εργάσιμη ημέρα έχουμε άλλο 1,5 MW ενσωματωμένο στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της χώρας μας. Με αυτόν τον ρυθμό νέων δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή ανεξαρτησία έχει ενισχυθεί σημαντικά, δηλαδή οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο», δήλωσε ο πρόεδρος της RKE, Μάρκο Μπισλιμόσκι .
Ο ρυθμιστικός φορέας εκτίμησε ότι οι εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, που αποτελούνται από 551,2 MW, είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 175.500 νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις παρεμποδίζονται από μια ακόμη πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, ειδικά για τη σύνδεση στο δίκτυο, ενώ η χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Οι συντάκτες του είπαν ότι οι καταναλωτές, οι ενεργειακές κοινότητες και οι ευάλωτοι πολίτες δεν έχουν υποστήριξη.