Μενού Ροή
Γαλλικές και ελληνικές επενδύσεις θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας θα μειώσουν στο μισό τις δαπάνες θέρμανσης

Με τις εισερχόμενες στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις, η ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας θα αυξηθεί και οι λογαριασμοί θέρμανσης θα μειωθούν κατά το ήμισυ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας Marko Bislimoski.

«Είναι υπέροχο που θα έχουμε επιτέλους μια γαλλική επένδυση και μαζί με την πραγματοποίηση των ελληνικών επενδύσεων στην ενέργεια, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν σταθερούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και χαμηλότερους λογαριασμούς για τη θερμική ενέργεια. Ταυτόχρονα, λόγω της χαμηλής τιμής, θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο θερμικής ενέργειας και θα απελευθερωθούν οι ποσότητες που παράγονται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) σε επίπεδο δύο μπλοκ στον ΑΗΣ Μπίτολα. Ο ESM θα είναι σε θέση να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια στο χρηματιστήριο και να κατευθύνει τα χρήματα σε επενδύσεις", δήλωσε ο Bislimoski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έννοια των ιδιωτών επενδυτών σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, εφαρμόζεται στρατηγικά παντού στην Ευρώπη. «Είναι ένα μοντέλο όπου ο ιδιώτης επενδυτής κατασκευάζει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και η ενέργεια αγοράζεται σε προκαθορισμένη τιμή που είναι χαμηλότερη από αυτή του ESM. Τώρα ο ESM πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην EVN Home στην τιμή των 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ από στρατηγικούς εταίρους θα ανέρχεται σε 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, η κυρίαρχη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την TPP Μπίτολα από άνθρακα, η παραγωγή του οποίου θα γίνει ακριβότερη λόγω του κοινοτικού φόρου 70/80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή θα φτάσει έως και τα 150 ευρώ. Εάν υπάρξουν ακόμη περισσότεροι επενδυτές και θα γίνουμε μια χώρα που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια από μια χώρα εισαγωγής», σημείωσε ο Bislimoski.

Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι μόνο το 2023 η χώρα μείωσε στο μισό την ποσότητα που εισάγεται λόγω ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο χρόνια εκδόθηκαν άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 600 μεγαβάτ, κυρίως σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό που έχει γίνει στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά την ενέργεια είναι περίπου 85% ιδιωτικές επενδύσεις.

«Ο κρατικός ESM έχει γίνει από τον Kozjak, δηλαδή τον HPP Saint Petka και τον αιολικό σταθμό στο Bogdanci, ο οποίος είναι συνολικά 140 μεγαβάτ, ενώ τα υπόλοιπα 900 μεγαβάτ είναι ιδιωτικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ενώ η θέση ότι το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ενεργειακές ικανότητες είναι νόμιμη, είναι γεγονός ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης,  Ο ESM παρέχει επιδοτούμενη τιμή για τους πολίτες και είναι ζημιογόνος και πρέπει να χρησιμοποιήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας