Με τρίμηνη καθυστέρηση το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας προκήρυξε προσκλήσεις για επιχορηγήσεις για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με στόχο την υποστήριξη κατασκευής σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τις οποίες τα επιδοτούμενα συστήματα θα ενσωματωθούν σε υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι 339 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν για τρίτο διαγωνισμό. Στόχος είναι η υποστήριξη της εγκατάστασης μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας συνολικής ισχύος 1.425 MW παράλληλα με την αποθήκευση ενέργειας συνολικής ισχύος 350 MW. Οι δύο διαδικασίες αφορούν προγραμματισμένες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για εγκαταστάσεις που τέθηκαν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023, αλλά με αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας που δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη.
Επιδοτήσεις έως και 50%
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 12 Ιουνίου. Κανένας δικαιούχος δεν μπορεί να λάβει περισσότερο από το ένα τρίτο του ποσού και περισσότερο από το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν εταιρείες με βασικές δραστηριότητες στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, καθώς και εκείνες που διευκολύνουν το κλείσιμο μη ανταγωνιστικών ανθρακωρυχείων.
Μετά από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η κυβέρνηση μείωσε τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ υψηλά για μεγάλο αριθμό εταιρειών. Οι μπαταρίες και άλλα είδη αποθήκευσης είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση της έλλειψης και του πλεονάσματος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, τις ηλιόλουστες μέρες, τα φωτοβολταϊκά τείνουν να υπερφορτώνουν το δίκτυο γύρω στο μεσημέρι. Η αποθήκευση επιτρέπει το πλεόνασμα να πωλείται και να καταναλώνεται σε μια περίοδο υψηλότερης ζήτησης ή χαμηλότερης παραγωγής. Διαφορετικά, οι διαχειριστές δικτύου αναγκάζονται να διακόψουν ορισμένες μονάδες. Μία πρόσκληση αφορά έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας ισχύος 200 kW έως 2 MW το καθένα. Στόχος είναι να προστεθούν 200 MW σε συνδυασμένη ισχύ με τουλάχιστον 100 MW αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών που υποστηρίζεται από επιδοτήσεις. Η μέγιστη στήριξη ανά μονάδα είναι 549.000 ευρώ ανά MW, χωρίς ΦΠΑ.
Ο άλλος διαγωνισμός, για έργα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ισχύος τουλάχιστον 200 kW, προορίζεται για μεγάλες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός είναι 218 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθούν τουλάχιστον 940 MW χωρητικότητας, με τουλάχιστον 200 MW συνολικά σε ισχύ λειτουργίας μπαταρίας. Κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει έως και 379.000 ευρώ ανά MW αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς ΦΠΑ.
Η Βουλγαρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία μπαταριών και στην αποθήκευση ενέργειας συνολικά κατά την ενεργειακή της μετάβαση. Η βελγική εταιρεία ABEE ξεκίνησε ένα έργο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο για ένα εργοστάσιο μπαταριών, μια εγκατάσταση ανακύκλωσης και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Η Solar MD, ένας κατασκευαστής μπαταριών με έδρα τη Νότια Αφρική, άνοιξε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας LiFePO4 στο Rousse πέρυσι. Και η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δεύτερη δημοπρασία για αυτόνομα έργα μπαταριών. Η Σερβία διαπραγματεύεται με την Hyundai Engineering και την UGT Renewables αφού τις επέλεξε για στρατηγική συνεργασία για 1 GW ηλιακής ενέργειας με μπαταρίες. Η Τουρκία έχει δώσει προτεραιότητα το 2022 σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με αποθήκευση που έχουν αντίστοιχη χωρητικότητα και λειτουργική ισχύ, αντίστοιχα.